Ίδρυση του Τμήματος Κτηνιατρικής στην Ορεστιάδα
Η διαδικασία ίδρυσης του Τμήματος Κτηνιατρικής στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου, υπέγραψε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο επίκειται να διαβιβαστεί για υπογραφή στα υπουργεία Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Αυτή η σημαντική εξέλιξη ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, που επισημαίνει τη σημασία της ίδρυσης αυτού του τμήματος για την περιοχή. Το νέο τμήμα προήλθε κατόπιν θετικής γνωμοδότησης της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, και αποσκοπεί στην παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και έρευνας στον τομέα της κτηνιατρικής επιστήμης.
Προγράμματα Σπουδών και Διοίκηση
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διατίθενται από το υπουργείο, το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Κτηνιατρικής θα έχει διάρκεια πέντε ετών (10 ακαδημαϊκά εξάμηνα) και θα διασφαλίσει την κατάρτιση των φοιτητών ώστε να είναι έτοιμοι για την επιστημονική και επαγγελματική τους εξέλιξη. Το πτυχίο που θα απονεμηθεί θα αντιστοιχεί σε επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και θα παρέχει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του κτηνιάτρου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, το Τμήμα Κτηνιατρικής Ορεστιάδας θα διαθέτει 35 θέσεις για μέλη Διδακτικού – Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), 15 θέσεις για μέλη Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και 10 θέσεις Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ).
Στρατηγική και Επιπτώσεις στην Τοπική Κοινωνία
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση και ανάπτυξη του βορείου και κεντρικού Έβρου είναι φανερή μέσα από την υλοποίηση δράσεων που έχουν εκπονηθεί σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία. Η ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στην Ορεστιάδα αντικατοπτρίζει τη στρατηγική του υπουργείου για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και εστιάζει στην ενδυνάμωση των περιφερειακών τμημάτων.
Ο Νίκος Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στον νέο κόμβο που δημιουργείται για τον αγροτοδιατροφικό τομέα με την ίδρυση αυτού του τμήματος. Οι στόχοι περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ποιοτικής κτηνοτροφίας, την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, καθώς και τη σύνδεση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αυτή η νέα εξέλιξη αναμένεται να επιφέρει θετικές αλλαγές και να ενισχύσει την παρουσία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην περιοχή.