Αλέξης Τσίπρας: Τέσσερα «stop» για τους εχθρούς της Δημοκρατίας
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην Ειδική Έκδοση Turning Points του Euro2day.gr και των New York Times, αναλύει την επιτακτική ανάγκη των προοδευτικών δυνάμεων να σταθούν απέναντι στην επικράτηση του «δικαίου του ισχυρού» που προωθεί η ακροδεξιά. Ο Τσίπρας επισημαίνει ότι η ισορροπία μεταξύ των αριστερών και κεντροαριστερών δυνάμεων έναντι των κεντροδεξιών και δεξιών έχει αρχίσει να διαλύεται, και ότι η ευθύνη για την αποκατάσταση αυτής της ισορροπίας βαραίνει ιστορικά τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τσίπρας αναφέρει ότι χρειάζεται να αντιταχθούμε στην επικράτηση του δικαίου του ισχυρού στις διεθνείς σχέσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Αναφέρει ότι η αποδοχή του δικαίου του ισχυρού σε διεθνές επίπεδο ανοίγει τον δρόμο για τον κυνισμό και την επιρροή των ακροδεξιών στοιχείων. Τονίζει επίσης πως είναι αναγκαία η έκδοση ενός σαφούς μηνύματος από την Ε.Ε. προς τις Η.Π.Α. ότι οι σχέσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και χωρίς παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα των κρατών.
Ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης των αξιών μας, καθώς και της αναγνώρισης των λαθών του παρελθόντος για να αποφευχθούν οι επαναλήψεις. Ο αγώνας για το διεθνές δίκαιο είναι κυρίως αγώνας για ειρηνικές λύσεις, όχι για συγκρούσεις και πολέμους. Η ευρωπαϊκή Δημοκρατία, όπως την γνωρίζουμε, έχει οικοδομηθεί σε αυτές τις αρχές, και είναι αδιανόητο η προσπάθεια για ειρήνη να επαφίεται στις ακροδεξιές δυνάμεις.
Προτάσεις για Ειρηνικές Λύσεις
Ο Τσίπρας καλεί την Ε.Ε. να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, έχει προτείνει τέτοιες προσεγγίσεις, οι οποίες απαιτούν θάρρος και πολιτική βούληση.
Επιπλέον, αναφέρεται στην ιστορία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για παρόμοιες διαδικασίες ειρηνικής διευθέτησης σε περιοχές όπως την Παλαιστίνη, όπου απαιτείται τερματισμός των ισραηλινών επιχειρήσεων σύμφωνα με τις Αποφάσεις του ΟΗΕ.
Στρατηγικές για Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση
Ανάμεσα στις προτάσεις του Τσίπρα είναι η πίεση προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες για τη δημιουργία ενός νέου σχεδίου ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, βασισμένου στις εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα. Προτείνεται η αξιοποίηση εργαλείων κοινού δανεισμού όχι μόνο για στρατηγικές άμυνας, αλλά και για την υποστήριξη δημόσιων αγαθών όπως η πράσινη ατζέντα και οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής, γιατί διαφορετικά, η Ένωση θα οδηγηθεί σε διάσπαση.
Μετανάστευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα
Η πολιτική μετανάστευσης απαιτεί επίσης μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ζωές των προσφύγων. Η συνεργασία με χώρες προέλευσης και μετάβασης είναι κρίσιμη για την αποδοτική διαχείριση αυτού του ζητήματος. Αντί να ενισχύονται δυνάμεις που υποστηρίζουν πολέμους, αλλά όχι πρόσφυγες, είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε πολιτικές που να προάγουν την ενσωμάτωσή τους.
Η επικαιρότητα της woke κουλτούρας προκαλεί την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές, οι οποίες όχι μόνο αναγνωρίζουν τα δικαιώματα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων αλλά και σταθμίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας στο σύνολό της. Η οικοδόμηση μιας κοινωνίας με στοιχεία σεβασμού και αλληλεγγύης είναι καθοριστική απέναντι στη βία και τον φόβο.
Η ισχυρή συνεργασία μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α. είναι επίσης αναγκαία για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο αγώνας κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και η επιστροφή σε πολιτικά συστήματα βασισμένα στην ισορροπία αριστεράς – δεξιάς είναι ζωτικής σημασίας για την αναγκαία δημοκρατική ανασυγκρότηση.
Είναι πλέον απολύτως φανερό ότι ο παραμερισμός του κέντρου και η επικέντρωση στην άκρα έχουν συμβάλει στην υπονόμευση της Δημοκρατίας και την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων, καθιστώντας την ανάγκη για ανασυγκρότηση της πολιτικής σκηνής πιο επείγουσα από ποτέ.