Ψηφίζεται η νέα διάταξη για την ανταποδοτικότητα του τέλους ταφής απορριμμάτων
Κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη 10 Απριλίου η διάταξη που αφορά την ανταποδοτικότητα του τέλους ταφής απορριμμάτων προς την Αυτοδιοίκηση. Η πρόταση αυτή είχε προαναγγελθεί στα μέσα της χρονιάς και στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα.
Οι θεσμικές αλλαγές
Με βάση τη νέα διάταξη, το τέλος ταφής θα μετατρέπεται σε ανταποδοτικό προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Συγκεκριμένα, το 85% των πόρων που συλλέγονται θα επιστρέφει στην τοπική αυτοδιοίκηση για τη χρηματοδότηση έργων ανακύκλωσης. Αυτό θα διευκολύνει τους δήμους να επιτύχουν τους στόχους τους σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων. Το υπόλοιπο 15% θα διατίθεται για έργα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση του θέματος των χώρων ταφής αποβλήτων στη χώρα.
Η εν λόγω διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», που έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Σημαντική είναι επίσης η διευκόλυνση της διαδικασίας είσπραξης του τέλους, που πλέον δεν θα ανατίθεται στον ΕΔΣΝΑ και στους ΦΟΣΔΑ αλλά θα αποδίδεται απευθείας στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης μέσω των δημοτικών τελών που εισπράττουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό των δήμων.
Η θέση του Υπουργού Εσωτερικών
Ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνος, αναφέρθηκε στη διάταξη του Τέλους ταφής, δηλώνοντας ότι «το θέμα απασχολεί την Αυτοδιοίκηση εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια». Ανέφερε ότι η διάταξη επιδιώκει να αποτελέσει κίνητρο για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τη βελτίωση των επιδόσεων στον τομέα αυτό.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, εισάγονται μια σειρά από σημαντικές αλλαγές. Επισημάνθηκε ότι το 85% του Τέλους ταφής θα επιστρέφει στους δήμους και στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) για να χρησιμοποιηθεί για την απόκτηση μηχανημάτων και δράσεων που σχετίζονται με την ανακύκλωση. Παράλληλα, θεσπίζεται και η ευκολότερη διαδικασία απόδοσης του Τέλους ταφής, καθώς πλέον θα εισπράττεται απευθείας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Διαχείριση οικονομικών ζητημάτων
Επιπλέον, ενισχύονται οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι κατά 118 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατομμύρια ευρώ προορίζονται για την κάλυψη της αύξησης του μισθολογικού κόστους και άλλων επιδομάτων. Κατά την ψήφιση, τονίστηκε η ανάγκη για οικονομική εξυγίανση και αυτονομία των δήμων, με σκοπό να αποφεύγεται η μεταβίβαση των βαρών στους πολίτες.
Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει και λύσεις σε υπάρχοντα προβλήματα, όπως η διπλή καταβολή του Τέλους ταφής από δήμους της Αττικής. Με την προτεινόμενη ρύθμιση, οι εν λόγω δήμοι δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν ξανά το Τέλος ταφής, ενώ ο ΕΔΣΝΑ θα επιχορηγηθεί με περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ για να τακτοποιήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Αυτές οι εξελίξεις βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για τη διαχείριση απορριμμάτων στη Ελλάδα και αναμένεται να δημιουργήσουν θετικές προοπτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της προστασίας του περιβάλλοντος.