argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βόλος: Σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της κτηνοτροφίας τα τελευταία δύο χρόνια

Κοινοποίηση

Βόλος: Απανωτά χτυπήματα στον κλάδο της κτηνοτροφίας τα τελευταία δύο χρόνια

Ο κλάδος της κτηνοτροφίας στο Βόλο έχει υποστεί σοβαρές βλάβες, με τις επιπτώσεις να είναι έντονες τα τελευταία δύο χρόνια. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αντιμετωπίζουν ποικιλία προκλήσεων που τις περισσότερες φορές προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες, καθώς και από εσωτερικές δυσλειτουργίες στον τομέα. Οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των εισροών, όπως η τροφή, τα καύσιμα και τα φάρμακα, καθώς και οι ασθένειες που πλήττουν τα ζώα, έχουν επιδεινώσει την κατάσταση.

Η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής έχει οδηγήσει πολλούς κτηνοτρόφους σε δύσκολες αποφάσεις, όπως είναι η μείωση του ζωικού κεφαλαίου. Αυτές οι αποφάσεις έχουν άμεσες συνέπειες στη συνολική παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών για τον καταναλωτή. Οι προμηθευτές και οι έμποροι κρέατος σημειώνουν ότι οι υψηλές τιμές στις αγορές δεν αγγίζουν τους παραγωγούς, με συνέπεια την περαιτέρω αποδυνάμωση της τοπικής οικονομίας.

Επιπτώσεις της πανδημίας στην κτηνοτροφία

Η πανδημία COVID-19 έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της κρίσης στον κλάδο της κτηνοτροφίας. Οι περιορισμοί στα μεταφορικά μέσα και η διαταραχή στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν δημιουργήσει προκλήσεις στην προμήθεια τροφών και εφοδίων. Πολλοί κτηνοτρόφοι ανέφεραν προβλήματα στην πρόσβαση σε βασικές πρώτες ύλες, γεγονός που έχει επηρεάσει την καθημερινότητά τους.

Επιπλέον, η μείωση της ζήτησης από τα εστιατόρια και τις τουριστικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των lockdown δημιούργησε ελλείψεις στα προϊόντα και αύξησε την πίεση στους παραγωγούς. Οι κτηνοτρόφοι βρέθηκαν μπροστά σε έναν αβέβαιο δρόμο, μην ξέροντας αν θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα τους, και πολλές φορές δεν ήταν σε θέση να προγραμματίσουν τις μελλοντικές τους παραγωγές.

Προτάσεις για την ανάκαμψη

Για να βελτιωθεί η κατάσταση της κτηνοτροφίας στο Βόλο, είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Αρχικά, η παροχή οικονομικών κινήτρων και επιδοτήσεων στους παραγωγούς μπορεί να ανακουφίσει προσωρινά την πίεση που αντιμετωπίζουν. Η στήριξη της έρευνας για την ανάπτυξη ανθεκτικών φυλών ζώων και η προώθηση βιώσιμων μεθόδων παραγωγής είναι επίσης κρίσιμη.

Επιπλέον, η δημιουργία συστημάτων πρόγνωσης και έγκαιρης προειδοποίησης για την εμφάνιση ζωονόσων θα μπορούσε να σώσει πολλούς παραγωγούς από μεγάλες ζημιές. Η συνεργασία με άλλους τομείς, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, μπορεί επίσης να φέρει σημαντικά οφέλη στην πώληση των προϊόντων κτηνοτροφίας, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και αποκαθιστώντας τη χαμένη εμπιστοσύνη του καταναλωτή.