Καταστροφική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας
Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού, Μιριάνα Σπόλιαριτς, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας ως «κόλαση επί της γης». Σε δηλώσεις της στο πρακτορείο Reuters από την έδρα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη, σημείωσε ότι το νοσοκομείο εκστρατείας του οργανισμού κινδυνεύει να εξαντλήσει τα υλικά του μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
«Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση που θα πρέπει να την περιγράψω ως κόλαση επί της γης. Ο κόσμος δεν έχει πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρισμό και τρόφιμα σε πολλές περιοχές» του θύλακα, δήλωσε η Σπόλιαριτς, τονίζοντας την έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Από τις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ μπλόκαρε την είσοδο των φορτηγών, δεν έχουν περάσει ανθρωπιστικά εφόδια στη Γάζα. Το Ισραήλ επανέλαβε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του κατά της Χαμάς στις 18 Μαρτίου, γεγονός που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.
Αν και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ υποστηρίζει ότι 25.000 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια μπήκαν προηγουμένως στη Γάζα κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας, η Χαμάς αμφισβητεί αυτές τις πληροφορίες, ισχυριζόμενη ότι η βοήθεια αυτή δεν επαρκούσε για τις ανάγκες του πληθυσμού. Η Σπόλιαριτς επισήμανε ότι τα εφόδια εξαντλούνται και υπογράμμισε την urgent ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια.
«Εδώ και έξι εβδομάδες δεν έχει εισέλθει τίποτα στη Λωρίδα της Γάζας, και σε δύο εβδομάδες το νοσοκομείο μας θα μείνει χωρίς τα αναγκαία εφόδια για να συνεχίσει τη λειτουργία του», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε ότι τα αντιβιοτικά και το αίμα για μεταγγίσεις εξαντλούνται γρήγορα. Από τα 36 νοσοκομεία του θύλακα, 22 είναι μόλις και μετά βίας λειτουργικά, σύμφωνα με τον Δρ Ρικ Πίπερκορν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους από την Ιερουσαλήμ μέσω βιντεοκλήσης.
Η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε επίσης ανησυχία για την ασφάλεια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι οι μετακινήσεις είναι επικίνδυνες τόσο για τον πληθυσμό όσο και για το προσωπικό της βοήθειας. «Είναι πολύ επικίνδυνες οι μετακινήσεις για τον πληθυσμό, αλλά είναι και επικίνδυνο για εμάς», σχολίασε.
Τον Μάρτιο, τα πτώματα 15 διασωστών, ανάμεσά τους και οκτώ μέλη της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, βρέθηκαν θαμμένα σε ομαδικό τάφο στη νότια Γάζα. Ο ΟΗΕ και η Ερυθρά Ημισέληνος κατηγόρησαν το Ισραήλ για τις θανάτους αυτούς, ενώ ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι στρατιώτες «αισθάνθηκαν απειλή» εξαιτίας της παρουσίας μαχητών της Χαμάς στην περιοχή.
Η Σπόλιαριτς τόνισε την αναγκαιότητα για άμεση κατάπαυση του πυρός ώστε να απελευθερωθούν οι εναπομείναντες όμηροι που κρατά η Χαμάς και να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά ανθρωπιστικά ζητήματα που επικρατούν στη Γάζα.