Δράσεις της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος προχώρησε σε σημαντικές και ριζικές ενέργειες, δεσμεύοντας τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητη περιουσία ενός κυκλώματος αλλοδαπών προσώπων και εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα. Οι ενέργειες αυτές αποκαλύπτουν ένα πολύπλοκο δίκτυο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με πάνω από 100 εκατ. ευρώ.
Δέσμευση Περιουσιακών Στοιχείων
Η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής του επικεφαλής της Αρχής, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη. Η έρευνα έχει προχωρήσει σε διαβίβαση σχετικού πορίσματος στην Εισαγγελία, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερή σχεδιαγράμματα για τις ροές του ‘μαύρου’ χρήματος.
Ειδικότερα, τα μέλη του κυκλώματος απαρτίζονται από 40 φυσικά πρόσωπα, τα οποία είναι όλοι αλλοδαποί από βαλκανικές χώρες, και 15 εταιρείες που είχαν συσταθεί από αυτά τα πρόσωπα. Από τις εν λόγω εταιρείες, οι τρεις λειτουργούσαν νόμιμα, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν αμφιλεγόμενες, λειτουργώντας ως ενδιάμεσες ή εταιρείες κέλυφος.
Υποψίες και Έρευνες
Κατά την περίοδο 2020-2023, οι αρχές κατέγραψαν ύποπτες συναλλαγές που ανέρχονταν συνολικά σε 16.500.000 ευρώ, συν 1,5 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης. Η Αρχή έχει αναλάβει τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, θυρίδων, χρηματιστηριακών προϊόντων, καθώς και περίπου 20 ακινήτων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που ανήκουν σε τα ελεγχόμενα πρόσωπα και τις συνδεδεμένες εταιρείες.
Προβληματισμός έχει προκληθεί και από τις πληροφορίες ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο, ενώ κατάφεραν να εισέπραξαν ενίσχυση 1,5 εκατ. ευρώ με το πρόσχημα ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η συνολική ζημιά προς το Δημόσιο ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
Ποινικές Διώξεις και Έμπρακτη Δράση
Με τα μέχρι στιγμής αποδεικτικά στοιχεία, έχει συνταχθεί πόρισμα που παραδόθηκε στην Εισαγγελία, προχωρώντας σε ποινικές διώξεις για πέντε κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένων της εγκληματικής οργάνωσης, της φοροδιαφυγής, της απάτης κατά του Δημοσίου, της μη καταβολής χρεών στο Δημόσιο και του ξεπλύματος ‘μαύρου’ χρήματος.
Το κύκλωμα φέρεται να είχε δραστηριοποιηθεί εκτενώς στην Αττική, τη Δυτική Μακεδονία, τη Λάρισα, την Κοζάνη και τη Μαγνησία, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, γεγονός που υποδηλώνει τον ευρύ χαρακτήρα της παρανομίας που έχει λάβει χώρα.