Σημαντικές Δηλώσεις του Προεδρεύοντα στη 199η Επέτειο της Εξόδου του Μεσολογγίου
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, συμμετείχε σήμερα στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μεσολόγγι προς τιμήν της 199ης επετείου της εξόδου των ελεύθερων πολιορκημένων, αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτού του ιστορικού γεγονότος τόσο για την ελληνική επανάσταση όσο και για τον συλλογικό μας πολιτισμό.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος τόνισε: «Το Μεσολόγγι ήταν μία ορμή και μία πνοή για την επανάσταση. Είναι όμως και μία έμπνευση για όλους εμάς. Όπως αναφέρει ο Παλαμάς, το Μεσολόγγι εκφράζει τη χαρά της ιστορίας και αποτελεί άχρονη θύμηση». Αυτή η αναφορά ενσωματώνει την έμπνευση και την κληρονομιά που αφήνει το Μεσολόγγι στους σύγχρονους Έλληνες, θυμίζοντας μας τις αξίες και τις θυσίες των προγόνων μας.
«Μπαίνοντας στο πάρκο των ηρώων, αντιλαμβάνεσαι τη σημασία της άχρονης μνήμης. Ο χρόνος χάνεται και τα γεγονότα του παρελθόντος ξαφνικά γίνονται επίκαιρα». Ο Πρόεδρος τόνισε την αξία της ελευθερίας και της προόδου, σχολιάζοντας ότι χρωστάμε αυτή τη δυνατότητα στους ελεύθερους πολιορκημένους, οι οποίοι αντέτειναν τη θέλησή τους για ελευθερία, υπερασπιζόμενοι την τιμή και τον οίκο τους.
Ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία πλήθους κόσμου που συμμετείχε στην εκδήλωση, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς αυτούς που τίμησαν τη μνήμη των ηρώων, ενώ υπογράμμισε ότι η απόφασή μας να προστατεύσουμε την τιμή μας και τα ιδανικά μας παραμένει αναλλοίωτη.
Τιμή στην Αυτοθυσία και την Αυταπάρνηση
Στις δηλώσεις του, ο رئيس της Δημοκρατίας επισήμανε τη σημασία της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης της κοινωνίας μας, καθώς και τις θυσίες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Κυριακή των Βαΐων το 1826, οι οποίες αποδεικνύουν την ακαταμάχητη θέληση του λαού για ελευθερία.
Αναφέρθηκε στην ιστορική ανατροπή που προήλθε από την έξοδο των ελεύθερων πολιορκημένων, η οποία δεν τους οδήγησε απλά στη νίκη, αλλά τους χάρισε δόξα και ζωή που αναζωογόνησε τον αγώνα για ελευθερία στην Ελλάδα και πέρα από αυτήν. Αυτή η δόξα ενέσπειρε νέο πνεύμα στην επανάσταση, ενώ οι Ευρωπαίοι φιλέλληνες, αντιλαμβανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, άρχισαν να υποστηρίζουν ενεργά τον ελληνικό αγώνα.
«Η στήριξη από ξένες δυνάμεις ήρθε μέσω του πρωτοκόλλου της Πετρούπολης και του Λονδίνου, που οδήγησαν σε σημαντικές νίκες, όπως η ναυμαχία του Ναυαρίνου», δήλωσε ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας τη συνεισφορά του Μεσολογγίου στη διαμόρφωση του διεθνούς νομικού καθεστώτος που αναγνώρισε την Ελλάδα ως αυτόνομο κράτος. Ακολούθησαν οι πολιτικές εξελίξεις με τον Καποδίστρια, σημαντικούς σταθμούς που οδήγησαν στην αναγνώριση των ορίων της ελληνικής επικράτειας.
«Χρησιμοποιήσαμε αυτές τις εκβολές ως εφαλτήριο για να διεκδικήσουμε και να διασφαλίσουμε την ελευθερία μας τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Πρόεδρος, ενισχύοντας το μήνυμα της αναγέννησης και της προόδου που προέρχεται από τις θυσίες του παρελθόντος.