argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανάπλαση και Πράσινο: Η Θέση της Θεσσαλονίκης στον Σύγχρονο Χάρτη Ανάπτυξης

Κοινοποίηση

Η Προοπτική Ανάπλασης της ΔΕΘ: Ευκαιρίες και Προκλήσεις

Η συζήτηση γύρω από την ανάπτυξη της ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης) έχει επανέλθει στο προσκήνιο, καθώς ομάδες αντιτίθενται στην ανάπλαση της έκθεσης. Αυτές οι ομάδες, που παραδοσιακά είναι αντίθετες σε κάθε έργο και μεταρρύθμιση, έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την προοπτική της ΔΕΘ, ζητώντας ενίσχυση του πρασίνου στην περιοχή και απομάκρυνση της έκθεσης από το κέντρο της πόλης. Παρά την καθυστέρηση της ενεργοποίησης τους κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης, τώρα εκφράζουν τις απόψεις τους καθώς το σχέδιο φτάνει στην τελική του φάση.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ισχυρίζομαι πως το σχέδιο που προτάθηκε είναι αυτονόητα το ιδανικό. Οι προτάσεις μπορεί να είναι ατελείς, αλλά η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της ΔΕΘ είναι αναμφισβήτητη. Ως ενεργός πολίτης της Θεσσαλονίκης, αναγνωρίζω την αναγκαιότητα παρέμβασης στην έκθεση, ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η Σημασία της ΔΕΘ για την Πόλη

Η ΔΕΘ είναι συνυφασμένη με την καρδιά της Θεσσαλονίκης. Η ενδεχόμενη απομάκρυνση της ΔΕΘ από το κέντρο θα οδηγήσει στην απώλεια των στοιχείων που την καθιστούν μοναδική: πολιτική εκδήλωση, γιορτές που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες, και ευκαιρίες για άνοιγμα νέων επιχειρηματικών δρόμων. Επιπλέον, η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περισσότερους δημόσιους χώρους και πάρκα, για να καλλιεργήσει μια βιώσιμη και υγιή αστική ζωή.

Η δημιουργία ενός σχεδίου που θα εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες, διασφαλίζοντας την οικονομική του βιωσιμότητα και χρηματοδότηση, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Οι αρμόδιοι φορείς, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΘ, έχουν αναλάβει να καταθέσουν προτάσεις μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και αξιολόγησης. Με τη συμμετοχή και πολιτών και ειδικών επιστημόνων, προκύπτουν αμεσότητες και προτάσεις που καθιστούν το σχέδιο πιο φιλικό στο περιβάλλον.

Αντιφάσεις και Προοπτικές

Καθώς το σχέδιο επεξεργάζεται, επικρατούν αντιφάσεις. Ορισμένοι εναντιώνονται στην εκθεσιακή δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης, προτείνοντας τη μεταφορά της δυτικά, χωρίς να εξετάζουν τις συνέπειες αυτής της επιλογής. Η πρόταση αυτή, αν υλοποιηθεί, ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πόλη μας, διατηρώντας την υπάρχουσα κατάσταση σε μια μίζερη μορφή, χωρίς ορατά πλεονεκτήματα.

Η διχογνωμία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα, καθώς η μεταφορά της ΔΕΘ σε άλλην τοποθεσία με τη δημιουργία ενός πάρκου μπορεί να καταλήξει στην αποδυνάμωση της κεντρικής έκθεσης και της δραστηριότητάς της. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να σημαίνει πως αντί να έχουμε ένα νέο, όμορφο πάρκο και αναβάθμιση του εκθεσιακού κέντρου, θα διατηρήσουμε την υπάρχουσα άσχημη κατάσταση με ακατάλληλη χρήση του χώρου.

Η Σημασία του Διαλόγου

Ο δημόσιος διάλογος είναι κρίσιμος για την εξέλιξη αυτού του έργου. Είναι απαραίτητο να ακουστούν όλες οι φωνές, είτε προέρχονται από πολίτες, είτε από φορείς που εκπροσωπούν τα συμφέροντα της περιοχής και της πόλης γενικότερα. Η θετική ή η αρνητική τοποθέτηση των καθημερινών πολιτών μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί.

Το μέλλον της ΔΕΘ είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Μόλις η κυβέρνηση οριστικοποιήσει τις προτάσεις της, είναι υποχρέωση της να δημιουργήσει έναν διάλογο και να μας δώσει την ευκαιρία να εκφράσουμε την άποψή μας. Ο δημόσιος διάλογος πρέπει να χρησιμεύσει ως ο καθρέφτης της κοινωνίας και να συμβάλει στην ευημερία της Θεσσαλονίκης, χωρίς μισαλλοδοξίες και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν μόνο στην αντίθεση.

Δημοσιεύτηκε στη “ΜτΚ” στις 13.04.2025