Αναλυτική Εξέταση των Δημοσκοπήσεων
Η πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα της εταιρείας MRB, η οποία παρουσιάστηκε στο κανάλι OPEN, αποκαλύπτει σημαντικές μεταβολές στα ποσοστά των πολιτικών κομμάτων στη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία και η Πλεύση Ελευθερίας σημειώνουν αύξηση, ενώ οι διαρροές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πλεύση είναι αξιοσημείωτες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ανέρχονται στο 26,9% με αναγωγή, παρουσιάζοντας μια μικρή αύξηση σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις. Αντίθετα, η Πλεύση Ελευθερίας καταγράφει το 17,8%, κατατάσσοντας την ως το τρίτο κόμμα, ακολουθούμενη από το ΠΑΣΟΚ.
Κυβερνητική Συσπείρωση
Η συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος έχει φτάσει στο 75,4%, από 72% που ήταν στην δημοσκόπηση του Μαρτίου. Παρά την αύξηση αυτή, μεγάλες διαρροές παρατηρούνται προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, η οποία ανέρχεται στο 7,5%. Ήδη, το 4% των ψηφοφόρων της ΝΔ φαίνεται να στρέφεται προς την Πλεύση Ελευθερίας.
Διαρροές Από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
Η Πλεύση Ελευθερίας, υπό την ηγεσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, φαίνεται να κερδίζει έδαφος κυρίως από ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, το 21,1% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ κατευθύνεται προς την Πλεύση, ενώ οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη πιο εντυπωσιακές, φτάνοντας το 23,5%. Ταυτόχρονα, παρατηρείται σημαντική διαρροή προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, φτάνοντας το 23,3%, με τη συνολική συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται στο 20,1%.
Αξιολόγηση Στελεχών και Προθέσεων
Η εκτίμηση των ψηφοφόρων για την ικανότητα της κας Κωνσταντοπούλου να ενώνει την κεντροαριστερά είναι επίσης ενθαρρυντική. Το 35,6% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορεί να το πετύχει, συγκριτικά με το 28,7%% που εκφράζει εμπιστοσύνη στον Αλέξη Τσίπρα.
Αντιλήψεις για Δασμούς και Κοινωνικές Ανάγκες
Η κοινή γνώμη δείχνει επίσης ανησυχίες σχετικά με τους δασμούς, με το 67,8% των πολιτών να θεωρεί ότι θα προκληθούν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στην Ελλάδα. Αντιθέτως, το 25,9% δεν αναμένει απαντήσεις. Ειδικότερα, σχετικά με το 12-ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το 36,6% των πολιτών υποστηρίζει την υλοποίησή του, ενώ το 48,3%% επιθυμεί τα κονδύλια να διατεθούν για κοινωνικές ανάγκες όπως η υγεία και η παιδεία.
Εδώ μπορείτε να δείτε το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης αναλυτικά: