argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζαχαράκη: Ενίσχυση της Στρατηγικής κατά του Σχολικού Εκφοβισμού με Άνω των 1.200 Αναφορών στην Πλατφόρμα Stop Bullying – Αττική στην Πρώτη Θέση

Κοινοποίηση

Στρατηγικές Αντιμετώπισης της Βίας Μεταξύ Ανηλίκων

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, συζήτησε για τα σημαντικά ζητήματα του χαρτοφυλακίου της, εστιάζοντας στην έξαρση της βίας μεταξύ ανηλίκων και στα μέτρα που προγραμματίζει το υπουργείο για την αντιμετώπισή της. Αν και τα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού στην Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υπουργός υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. «Μέτρα πρέπει να ληφθούν ώστε τα παιδιά να νιώθουν προστασία σε όλα τα περιβάλλοντα που βρίσκονται, είτε στο σχολείο, είτε στο σπίτι, είτε στην κοινότητα», τόνισε.

Η πλατφόρμα Stop Bullying, η οποία λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2023, έχει ήδη δεχθεί πάνω από 1.200 αναφορές. Οι υποθέσεις αυτές καταγράφονται ανώνυμα, με το σχολείο να έχει την υποχρέωση να παρακολουθεί και να ενημερώνει για τις ενέργειές του προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά.

Γεωγραφική Κατανομή Αναφορών

Η κα Ζαχαράκη διευκρίνισε ότι η πλειονότητα των αναφορών για περιστατικά bullying παρατηρείται στην Περιφέρεια Αττικής. Σημαντικά είναι τα στοιχεία που αναφέρει: “Το 49% των περιστατικών εντοπίζεται στην Αττική, το 16% στην Κεντρική Μακεδονία, και το υπόλοιπο σε άλλες περιοχές. Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στα Γυμνάσια, κυρίως σε παιδιά ηλικίας 13-14 ετών.” Επιπλέον, επεσήμανε ότι όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, υπάρχει τάση να μην αναφέρουν περιστατικά που βιώνουν.

Στον σχεδιασμό αυτών των δράσεων, η υπουργός ανακοίνωσε την εισαγωγή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, κάτι που ξεκίνησε το 2020. Επεσήμανε την ανάγκη αύξησης του αριθμού αυτών των επαγγελματιών στα σχολεία, τονίζοντας, “Αυτή τη στιγμή, ένας επαγγελματίας κινείται σε πέντε διαφορετικά σχολεία. Στρατηγικός μας στόχος είναι να εξασφαλίσουμε περισσότερους επιστήμονες και οικονομικούς πόρους.”

Εθνική Στρατηγική και Αντιμετώπιση της Βίας

Η επόμενη παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της βίας κατά των ανηλίκων θα γίνει τη Μεγάλη Τετάρτη και θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά την οργάνωση και συγκέντρωση όλων των πολιτικών στον τομέα αυτό.

Η υπουργός δήλωσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρχει διάλογος ανάμεσα σε γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά ώστε να ενισχυθεί η συνεργασία στην καταπολέμηση του εκφοβισμού, προσδιορίζοντας ότι η λεκτική βία είναι η πιο διαδεδομένη μορφή. “Δείχνουμε μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή βίας”, πρόσθεσε.

Νέες Επιλογές και Είναι κλαδική Εκπαίδευση

Η υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε καινοτόμες προσεγγίσεις όπως η προσωπική εκπαίδευση εκπαιδευτικών, που έχει ήδη επιμορφώσει περίπου 20.000 σχολικούς παράγοντες για την καταπολέμηση του εκφοβισμού. Μέσα από αυτό το γεγονός, επιδιώκεται η καλύτερη προετοιμασία των εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση των μαθητών.

Όταν ρωτήθηκε για τα κινητά τηλέφωνα, η κα Ζαχαράκη τόνισε ότι παρατηρείται μείωση κρουσμάτων καθημερινού παραβάσεων από ανηλίκους. “Είναι δύσκολο να περιορίσουμε κάτι που έχει γίνει μέλος της καθημερινότητας των παιδιών, αλλά βλέπουμε πρόοδο σε αυτούς τους περιορισμούς”, σημείωσε.

Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία

Αναφορά έγινε και στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, όπου η υπουργός δήλωσε ότι κυβερνητικές πολιτικές στοχεύουν στην παροχή περισσότερων ποιοτικών επιλογών στους γονείς και τους μαθητές. Προβλέπεται η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία να λάβει χώρα στις 2 Μαΐου, με αυξημένες αιτήσεις συγκριτικά με πέρυσι και σημαντική εμπιστοσύνη στον θεσμό.

Η Ζαχαράκη ανέφερε ότι οι προσλήψεις εκπαιδευτικών συνεχίζονται με το ποσοστό των διορισμών να ανέρχεται σε 10.000 για τη νέα σχολική χρονιά, δίνοντας προοπτικές και σταθερότητα στους αναπληρωτές.

Στήριξη Στη Διαμονή Εκπαιδευτικών

Η υπουργός εξέφρασε επίσης την πρόθεση να βρεί λύσεις για τη στέγαση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η ανάγκη της οποίας προκύπτει κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας και σε νησιωτικές περιοχές. Υπογράμμισε ότι είναι σε διαδικασία διαβουλεύσεων με την τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να βρουν οικονομικές και βιώσιμες λύσεις διαμονής.

Η στέγαση είναι κρίσιμη και για τους φοιτητές, με τη υπουργό να ανακοινώνει ότι έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών στην Κρήτη, προκειμένου να αυξηθούν οι θέσεις διαμονής.

Διεθνείς Συνεργασίες και Ακαδημαϊκή Ανάπτυξη

Τέλος, σε ό,τι αφορά την ίδρυση ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η υπουργός αποκάλυψε ότι 12 πανεπιστήμια έχουν εκφράσει την επιθυμία να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2025, γεγονός που δείχνει την επένδυση στο μέλλον της εκπαιδευτικής κοινότητας.