Η Παραίτηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ και οι Κυβερνητικές Μεθοδεύσεις
Η προαναγγελθείσα παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις, καθώς όπως τονίζει το ΚΚΕ, αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της κυβέρνησης για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την απόκρυψη των κυβερνητικών ευθυνών. Οι πολιτικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση αυτή εγείρουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αξιοπιστία των θεσμών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, το οποίο αρχικά παρουσίασε την εικόνα ενός αμερόληπτου και δεδομένου εγγράφου, αντεκδικήθηκε με τις διαμάχες και τις αμφισβητήσεις που προήλθαν από τον ίδιο τον πρόεδρο του Οργανισμού. Η προσπάθεια αμφισβήτησης του πορίσματος οδήγησε ακόμη και σε παρεμβάσεις από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, γεγονός που έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της έρευνας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΚΚΕ από την αρχή διατύπωσε κατάσταση επιφυλακτικότητας απέναντι στο πόρισμα, αποδίδοντας την επιφυλακτικότητα αυτή όχι στους λόγους που επικαλούνται τώρα τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά στην ουσία του συνόλου της διαδικασίας. Η αναφορά κάνει λόγο για μια επιτροπή που είχε διοριστεί από την κυβέρνηση αλλά που είχε καθυστερήσει στην αξιολόγηση των στοιχείων της, ενώ σημειώνεται ότι περισσότερα από δέκα χρόνια ήταν αναγκαία η σύσταση αυτής της επιτροπής από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω με τον ισχυρισμό ότι πριν από μόλις ένα μήνα, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε νέο νόμο για την ίδρυση του οργανισμού, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις της. Η καθυστέρηση στην έκδοση του πορίσματος, σε συνδυασμό με την απώλεια κρίσιμων στοιχείων, όσο και οι ασαφείς παρεμβάσεις στο διαδικαστικό πλαίσιο, θέτουν την υπόθεση σε κίνδυνο. Το πόρισμα έρχεται να επιβεβαιώσει ανησυχίες ότι η πολιτική του κέρδους επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή, στοιχειοθετώντας την έννοια της ανθρώπινης ζωής ως «αναλώσιμη» αξία.