argolida365.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Νέα Διατάγματα Τραμπ: Περιορισμοί στην Επιστημονική Έρευνα για Ιούς και Προβληματισμοί για την Ασφάλεια

Κοινοποίηση

Η Νέα Πρωτοβουλία του Τραμπ για την Επιστημονική Έρευνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πρόσφατα περιοριστικά μέτρα με σκοπό την αναθεώρηση ορισμένων ερευνών ιολογίας, τις οποίες θεωρεί επικίνδυνες, και υποστηρίζει ότι συνέβαλαν στην εμφάνιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Σε μια δημόσια εκδήλωση, συνοδευόμενος από αξιωματούχους διαφόρων οργανώσεων υγείας, ο πρόεδρός των ΗΠΑ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που στοχεύει στη βελτίωση της ασφάλειας της βιολογικής έρευνας.

Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων, αποφασίστηκε ο τερματισμός των ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων σε ερευνητικά προγράμματα που χαρακτηρίζονται από την τεχνική “gain of function”. Αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει τη σχεδιασμένη γενετική τροποποίηση παθογόνων παραγόντων προκειμένου να διερευνηθούν πλήρως οι ιοί, η σοβαρότητα των ασθενειών που προκαλούν και η δυνατότητά τους να γίνουν πιο μεταδοτικοί. Σκοπός αυτών των ερευνών είναι η πρόληψη μελλοντικών πανδημιών και η ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση αυτής της μεθόδου μπορεί να εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες έρευνες “προκάλεσαν” την πανδημία της COVID-19, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες στις ΗΠΑ και εκατομμύρια παγκοσμίως. Σύμφωνα με την εκτίμησή τους, ο ιός SARS-CoV-2 πιθανόν εκπορεύθηκε από έρευνες που έλαβαν χώρα στο κινεζικό ινστιτούτο ιολογίας στη Γουχάν, χώρο που θεωρείται το κέντρο της πανδημίας.

Σχολιάζοντας την κατάσταση, ο Μάρτι Μάκαρι, νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ανέφερε ότι “Αυτός ο εφιάλτης είναι πιθανόν το αποτέλεσμα επιστημόνων που χειραγώγησαν τη μητέρα φύση σε εργαστήριο με τεχνολογία που εξήχθη από τις ΗΠΑ.” Η θεωρία αυτή, που στο παρελθόν χαρακτηριζόταν συχνά ως συνωμοσιολογική, κερδίζει τώρα έδαφος και υποστηρίζεται από κυβερνητικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, αν και οι περισσότεροι επιστήμονες την αμφισβητούν.

Στα πιο πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αναφέρεται ρητά η Κίνα ως χώρα όπου πλέον δεν μπορούν να χρηματοδοτούνται τέτοιες έρευνες. Ο υπουργός Υγείας, Ρόμπερτ Κένεντι ο νεότερος, δήλωσε μέσω του X ότι “Δεν υπάρχει κανένα εργαστήριο απαλλαγμένο από διαρροές” και ότι το διάταγμα του προέδρου Τραμπ θα συμβάλει στην πρόληψη μελλοντικών κινδύνων για την ανθρωπότητα.

Επιπλέον, το διάταγμα καλεί για την κατάρτιση στρατηγικών για την “αντίδραση”, τον “περιορισμό” και την “επιτήρηση” τέτοιου είδους ερευνών στις ΗΠΑ και επισημαίνει την ανάγκη τερματισμού των χρηματοδοτήσεων σε χώρες που δεν παρέχουν επαρκή επίβλεψη. Αυτή η κίνηση κατατάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ για ριζικές αλλαγές στην επιστημονική και υγειονομική πολιτική, που περιλαμβάνει επίσης σημαντικές περικοπές στους προϋπολογισμούς για την έρευνα και μαζικές απολύσεις ερευνητών σε ομοσπονδιακές υπηρεσίες.