Δραματική κατάσταση για τις μονογονεϊκές οικογένειες στη Σουηδία
Σύμφωνα με νέα έρευνα, σχεδόν μία στις τρεις μονογονεϊκές οικογένειες στη Σουηδία αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, με τα παιδιά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας στη χώρα. Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε από τέσσερις οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του Ερυθρού Σταυρού, που έχει αναδείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η Όσε Χενέλ, Γενική Γραμματέας της Majblomman, μιας ένωσης που αγωνίζεται κατά της παιδικής φτώχειας, δήλωσε πως οι ανύπανδρες μητέρες και οι ανύπανδροι πατέρες με μέτρια εισοδήματα βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Οι γονείς αυτοί αναγκάζονται να επιλέξουν ανάμεσα σε βασικές ανάγκες, όπως είναι η τροφή και τα ρούχα για τα παιδιά τους.
Η έλλειψη οικονομικών πόρων έχει άμεσες συνέπειες στην ψυχολογική και κοινωνική ευημερία των παιδιών. Όπως τόνισε η Χενέλ, «τα παιδιά δεν μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως προπονήσεις ποδοσφαίρου ή μουσικά μαθήματα, γεγονός που τους στερεί ένα σημαντικό κομμάτι κοινωνικής αλληλίας». Ο πληθωρισμός, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και το υψηλό χρέος των νοικοκυριών επιβαρύνουν σημαντικά την ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση.
Σοκάρουσες στατιστικές από την έρευνα
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Verian μεταξύ 30 Ιανουαρίου και 21 Φεβρουαρίου 2025, το 29% των μονογονεϊκών οικογενειών ανέφερε ότι «δυσκολεύονται» να εξασφαλίσουν αρκετή τροφή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.112 ατόμων, με τους συμμετέχοντες να είναι γονείς που έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 30.000 κορώνες (2.780 ευρώ) και ζευγάρια με παιδιά στα οποία το μηνιαίο εισόδημα είναι χαμηλότερο από 43.000 κορώνες (3.967 ευρώ).
Η Ούλρικα Μόντιερ, Γενική Γραμματέας του Σουηδικού Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε: «Η κατάσταση επιδεινώνεται για τους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας», επισημαίνοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν διάφορες οικογένειες.
Αντίκτυποι στην κοινωνική ζωή των παιδιών
Οι τέσσερις οργανώσεις προειδοποιούν ότι τα παιδιά είναι τα πρώτα που υφίστανται τις συνέπειες αυτών των ανισοτήτων. Πολλά από αυτά γνωρίζουν πότε και πώς καταβάλλονται οι μισθοί και τα κοινωνικά επιδόματα των γονιών τους, με συνέπεια να αποφεύγουν να αναφέρουν σχολικές εκδρομές ή άλλες δραστηριότητες που προϋποθέτουν επιπλέον έξοδα.
«Τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι κρίσιμα για αυτές τις οικογένειες, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδέψουν στις δραστηριότητές τους ή να επισκεφτούν φίλους», δήλωσε η Χενέλ. Πολλοί νέοι ηλικίας 16 ή 17 ετών, μετά την πρώτη τους καλοκαιρινή απασχόληση, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους λόγω έλλειψης χρημάτων.
Σύμφωνα με τη Χενέλ, η οργάνωσή της έχει ενισχύσει την οικονομική υποστήριξη για παιδιά κατά 12 εκατομμύρια κορώνες (1,1 εκατομμύριο ευρώ) τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των οικογενειών.
Προτάσεις για αντιμετώπιση των ανισοτήτων
Οι ερευνητές προτείνουν την αύξηση και αναπροσαρμογή του οικογενειακού επιδόματος σύμφωνα με τον πληθωρισμό, καθώς και τη θέσπιση δωρεάν δραστηριοτήτων αναψυχής και δημόσιων συγκοινωνιών για όλα τα παιδιά. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανακούφιση των οικονομικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι μονογονεϊκές οικογένειες και να τους προσφέρουν ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία.