Εξελίξεις στη Συμφωνία Σπάνιων Γαίων της Ουκρανίας
Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η βοήθεια που έχει ήδη λάβει από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμπεριληφθεί στη συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, όπως επιβεβαίωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ μέσω ανάρτησής του στο Telegram. Η δήλωση αυτή προέρχεται από τη πρόσφατη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ κατά τη διάρκεια των Εαρινών Συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αμερική.
Ο Σμίχαλ τόνισε τη θετική πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να καθοριστούν με σαφήνεια οι κόκκινες γραμμές της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία θα πρέπει να είναι σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και να σέβεται το Σύνταγμα και τη νομοθεσία της Ουκρανίας. Οι νομικές ομάδες και των δύο πλευρών εργάζονται επάνω στο τελικό έγγραφο, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι όλες οι λεπτομέρειες θα είναι κατάλληλες και σύμφωνες με τις ισχύουσες διατάξεις.
Επιπλέον, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε ότι η συμφωνία με την Ουκρανία είναι προ των πυλών και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα. Την 18η Απριλίου, οι δύο πλευρές υπέγραψαν ένα μνημόνιο, το οποίο αποτελεί το πρώτο βήμα για την υπογραφή της οριστικής συμφωνίας σχετικά με τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας.
Η αρχική πρόθεση ήταν να υπογραφεί αυτή η συμφωνία για τη συνεργασία γύρω από τα ουκρανικά ορυκτά το Φεβρουάριο. Ωστόσο, η διαδικασία καθυστέρησε εξαιτίας μιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Οβάλ Γραφείο μεταξύ του Ουκρανού προεδρεύοντα Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ήταν τεταμένη.
Η πρόβλεψη είναι ότι αυτή η νέα συμφωνία θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ και θα ικανοποιήσει τις ανάγκες των δύο χωρών σε μία εποχή γεωπολιτικών προκλήσεων. Η στρατηγική συνεργασία στις σπάνιες γαίες μπορεί να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Ουκρανία, δηλαδή πρόσβαση σε πολύτιμους φυσικούς πόρους που απαιτούνται στην παγκόσμια βιομηχανία.