argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Παράταση στρατιωτικού νόμου έως τον Αύγουστο από το Κοινοβούλιο

Κοινοποίηση

Η Παράταση του Στρατιωτικού Νόμου στην Ουκρανία

Το ουκρανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει τον στρατιωτικό νόμο έως τον Αύγουστο, όπως δήλωσαν αρκετοί βουλευτές, καθυστερώντας έτσι το χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή νέων εκλογών που απαιτούν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία. Η απόφαση αυτή αντανακλά τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στον πόλεμο με τη Ρωσία, με τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών – 357 – να ψηφίζουν υπέρ της παράτασης. Αυτή η ενέργεια επιτρέπει στη χώρα να συνεχίσει να επιστρατεύει πολίτες και να αναστέλλει τον εκλογικό κύκλο.

Η κατάσταση στην Ουκρανία υπό τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι σύνθετη. Οι πιέσεις για την διεξαγωγή εκλογών προέρχονται ακόμη και από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Ζελένσκι δικτάτορα, γεγονός που προκάλεσε εκτενή συσπείρωση των Ουκρανών γύρω από τον πρόεδρο, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητα του να ενισχύεται. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, από την άλλη, αμφισβητεί επανειλημμένα τη νομιμότητα του Ζελένσκι, καθώς η θητεία του έληξε το 2024, βάζοντας σε κίνδυνο την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, η διεξαγωγή εκλογών είναι αδύνατη όσο διαρκεί ο στρατιωτικός νόμος. Αυτό δημιουργεί έντονες ανησυχίες στην πολιτική σκηνή και διεγείρει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν υπό την κυβέρνηση Τραμπ δημιούργησαν ελπίδες για πιθανή κατάπαυση πυρός και μελλοντική διεξαγωγή εκλογών, ωστόσο οι πολιτικοί της ουκρανικής αντιπολίτευσης αρχίζουν να ασκούν κριτική στον Ζελένσκι πιο ανοιχτά.

Ο πρώην πρόεδρος Πέτρος Ποροσένκο, που είναι επίσης επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, της «Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης», δήλωσε ότι είναι αναγκαία η παράταση του στρατιωτικού νόμου, ειδικά μετά από θανάσιμα ρωσικά πλήγματα σε περιοχές όπως το Σούμι και το Κρίβι Ριχ αυτό τον μήνα. Ωστόσο, κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι προσπαθεί να ενισχύσει τις εξουσίες του κατά τη διάρκεια της ισχύος του στρατιωτικού νόμου, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία, χρησιμοποιώντας τον στρατιωτικό νόμο όχι μόνο για τις ανάγκες της άμυνας της χώρας, αλλά και για την εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρόλο που ο Ποροσένκο υποστήριξε την επέκταση του στρατιωτικού νόμου, το κόμμα του αποφάσισε στη συντριπτική του πλειοψηφία να υπερψηφίσει την πρόταση, με μόλις έναν βουλευτή του κόμματος να καταψηφίζει την απόφαση αυτή. Αυτή η κατάσταση θέτει τις βάσεις για περαιτέρω εξελίξεις, καθώς η πολιτική σκηνή συνεχίζει να είναι αβέβαιη στο πλαίσιο του διαρκούς πολέμου με τη Ρωσία.