Σημαντικά Ζητήματα από την 108η Σύνοδο Πρυτάνεων
Η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική από τις 6 έως 9 Μαΐου 2025, υπό την προεδρία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητή Στυλιανού Κατρανίδη, και άλλων μελών του προεδρείου, μεταξύ των οποίων η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη, και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητής Αθανάσιος Κατσης.
Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων. Ανάμεσά τους, η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, Δημήτρης Μπουραντώνης. Παρευρέθηκαν επίσης η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Σωτηρία Ντούνη, η υφυπουργός Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι φορέων σχετικών με την ανώτατη εκπαίδευση.
Αιτήματα και προτάσεις σχετικά με την οικονομική υποστήριξη
Στο επίκεντρο της Συνόδου βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των οικονομικών πόρων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς ελέγχθηκε η κατάσταση της χρηματοδότησης. Διαπιστώθηκε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός των ΑΕΙ παρουσιάζει μείωση άνω του 50% σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή, με τη χρηματοδότηση ανά φοιτητή να ανέρχεται μόλις στο 1/3 του μέσου επιπέδου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Σύνοδος επισήμανε την ανάγκη αποκατάστασης της έκτακτης επιχορήγησης, η οποία καλύπτει μέρος των ανελαστικών λειτουργικών δαπανών, καθώς και την προώθηση της αύξησης των πόρων μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.
Προβλήματα υποστελέχωσης και νομοθετικές βελτιώσεις
Ένα από τα κεντρικά ζητήματα που τέθηκαν είναι η υποστελέχωση των πανεπιστημίων, κυρίως στο διοικητικό τομέα. Οι Πρυτάνεις τόνισαν ότι οι ελλείψεις σε μέλη ΔΕΠ και διδακτικό προσωπικό επιδεινώνονται από την αργή διαδικασία πρόσληψης δημοσίων υπαλλήλων. Ζήτησαν την ταχεία αποκατάσταση των κενών θέσεων, καθώς και τη ρύθμιση θεσμικών ζητημάτων που αφορούν τη λειτουργία των ΑΕΙ και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα σχετίζεται με τις διαγραφές φοιτητών. Η Σύνοδος επανέλαβε την ανάγκη διαχωρισμού των φοιτητών σε ενεργούς και μη ενεργούς, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία την εισαγωγή ειδικών ρυθμίσεων που θα αντιμετωπίζουν τις διαγραφές στους ενεργούς φοιτητές. Ανέφεραν ότι απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για τη διασφάλιση λειτουργικών συνθηκών για τους φοιτητές που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της εκπαίδευσης.
Συνεργασία και ασφάλεια στα πανεπιστήμια
Η Σύνοδος υπογράμμισε την εμπιστοσύνη που χαίρει το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο από την κοινωνία, και αναγνώρισε την ανάγκη υποστήριξης από την πολιτεία σε ζητήματα ασφάλειας. Διαπιστώθηκε ότι οι απαιτήσεις ασφάλειας στα πανεπιστήμια διαφέρουν και ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι αναλόγως προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ίδρυματος. Οι Πρυτάνεις ζήτησαν καλύτερους μηχανισμούς υποστήριξης από την Πολιτεία για τη διαχείριση σοβαρών περιστατικών, καθώς και ενίσχυση των μέτρων πολιτικής προστασίας για την ασφάλεια στα πανεπιστήμια.
Η λειτουργία των σύγχρονων πανεπιστημίων απαιτεί μια σταθερή βάση στήριξης και αποτελεσματικής συνεργασίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος βιώσιμου και ασφαλούς για όλους τους μαθητές.