Η Σημαντική Συνεισφορά των Φιλελλήνων στην Ελληνική Ανεξαρτησία
Η παρακαταθήκη των Φιλελλήνων, οι οποίοι είχαν καθοριστική συμβολή στην ανεξαρτησία της Ελλάδας, διατηρεί τη θέση της ως ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής μας παράδοσης και αποτελεί αναμφισβήτητη απόδειξη της δύναμης των κοινών αξιών της ανθρωπότητας. Αυτή την διαπίστωση έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με τίτλο «Η συμβολή των Φιλελλήνων στη Δημιουργία του Ελληνικού Τακτικού Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού», που διεξήχθη την Παρασκευή 9 Μαΐου, συνδιοργανωμένη από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και Φιλελληνισμό, και το Μουσείο Φιλελληνισμού.
Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι ο Φιλελληνισμός αναδεικνύεται ως ένα διαχρονικό κίνημα που τροφοδοτείται από την πνευματική κληρονομιά των προγόνων μας. Αναφερόμενος σε αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους, οι οποίοι, εμπνευσμένοι από τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, προσέφεραν όλα, από τις γνώσεις τους μέχρι ακόμα και τη ζωή τους, δήλωσε ότι τιμούμε όχι μόνο τη μνήμη τους, αλλά και τις διαρκείς αξίες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ελληνική πολιτεία.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι Φιλέλληνες ήταν προσηλωμένοι στις παγκόσμιες αξίες, με κυριότερη την Ελευθερία, οι οποίες εμφανίζονται ως θεμέλιο ύπαρξης στην αρχαία Ελλάδα, αλλά έχουν εξελιχθεί και υπερβεί αυτό το πλαίσιο. Οι αξίες αυτές εμφανίστηκαν ξανά στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, εμπλουτισμένες από τις κινήσεις του Κλασικισμού και του Διαφωτισμού, και αντεπεξήλθαν στην τυραννία μιας καταρρέουσας αυτοκρατορίας.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Ελληνική Επανάσταση, μαζί με το ιταλικό Risorgimento, αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές εκφάνσεις του Ρομαντισμού του 19ου αιώνα. Στο ιστορικό αυτό σκηνικό, ανώτατοι αξιωματικοί της Ευρώπης συνένωσαν τις δυνάμεις τους για να οικοδομήσουν ένα νέο εθνικό κράτος, τη νέα Ελλάδα. Η κορύφωση αυτής της προσπάθειας επιβεβαιώθηκε στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου, η οποία προμήνυε μια πρωτόγνωρη συνεργασία των στόλων υπερδυνάμεων της εποχής, χωρίς να κυριαρχούν στενές στρατηγικές σκοπιμότητες.
Το φιλελληνικό κίνημα δεν εκφράστηκε μόνο μέσω δηλώσεων και διακηρύξεων, αν και αυτές ήταν πολύ σημαντικές. Απέκτησε ουσία μέσα από τις θεατές και τις θυσίες ατόμων όπως οι στρατηγοί Richard Church, Karl Friedrich Leberecht von Normann, και Charles Nicolas Fabvier, που καλύφθηκαν στον Αγώνα δημιουργώντας τον τακτικό Ελληνικό Στρατό και το Πολεμικό Ναυτικό. Πολλοί από αυτούς δεν δίστασαν να θυσιαστούν για την επιτυχία αυτού του αγώνα.
Απευθυνόμενος στους Ευέλπιδες, ο υπουργός επεσήμανε την ιστορική ευθύνη που τους συνδέει με τη συνέχεια της παράδοσης. «Υπάρχει ένας ενδιαφέρον στίχος στον ‘Δωδεκάλογο του Γύφτου’», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας, «’Το Χρέος μένει· κι ας αλλάζουν οι καιροί’». Αυτά τα λόγια τονίζουν τη σημασία της διατήρησης και της διαφύλαξης των ιδανικών που καθόρισαν την ιστορία και την ταυτότητα της χώρας μας.
Η ημερίδα έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Προτού από αυτήν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε σε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων, την οποία τίμησε με την παρουσία του ο μητροπολίτης Αντώνιος. Ακολούθησε η εκτέλεση 9 τιμητικών κανονιοβολισμών προς τιμή των Φιλελλήνων και η κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στη συνέχεια, ο υπουργός μετέβη στο αμφιθέατρο «Υποστράτηγος Αλέξανδρος Ξηρός», όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με τη συμμετοχή 25 απογόνων σημαντικών Φιλελλήνων, τιμώντας τη συνεισφορά των προγόνων τους στον αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν οι εκπρόσωποι της Βουλής, της στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και πολιτικοί από διάφορους τομείς που αναγνώρισαν και ενίσχυσαν το μήνυμα της εκδήλωσης.