Αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές λόγω Εμπορικών Δασμών
Στις διεθνείς αγορές επικρατεί μια παγκόσμια τάση αποφυγής ρίσκου, καθώς έχει ξεσπάσει ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με τους υψηλότερους δασμούς των τελευταίων 100 ετών, όπως σημειώνουν οι Financial Times. Η κατάσταση έχει προκαλέσει αναταραχή, με τις μετοχές να υποχωρούν και τους επενδυτές να εκφράζουν ανησυχίες για τις συνέπειες της επιβολής δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η UBS εκτιμά ότι οι δασμοί είναι σημαντικά μεγαλύτεροι από ότι αρχικά αναμενόταν και ότι δεν έχουν αντικατοπτριστεί πλήρως στις αγορές. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει μια bear market καθώς η επενδυτική ψυχολογία καθορίζεται από την αναστάτωση αυτή. Παρά τις αυξημένες αποτιμήσεις, προσδοκίες και ροές, η τρέχουσα κρίση έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες μεταξύ των επενδυτών.
Διεθνής Αντίκτυπος και Ελληνικό Χρηματιστήριο
Οι μετοχές εξακολουθούν να υποχωρούν, καθώς ο νέος γύρος των επιθετικών δασμών που επιβάλλουν οι ΗΠΑ έχει κλιμακώσει τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο. Η απάντηση της Κίνας στους δασμούς του Τραμπ με την επιβολή πρόσθετων δασμών ύψους 34% στα αμερικανικά προϊόντα έχει εντείνει την πίεση στις αγορές. Αυτή η κλιμάκωση τερματίζει οποιαδήποτε ελπίδα για αποκλιμάκωση της έντασης, θέτοντας σε κίνδυνο τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.
Στο μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει όλες τις μακροοικονομικές του προβλέψεις, καθώς οι σαρωτικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσουν ένα νέο κύμα υποβαθμίσεων αξιόχρεου. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε να αντισταθεί στις διεθνείς πιέσεις και παρουσίασε εβδομαδιαίες απώλειες 7,96%. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε κατά 8,573 δισ. ευρώ.
Δείκτες και Απόδοση της Αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών ολοκλήρωσε την εβδομάδα στις 1.597,55 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 7,96% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Από την αρχή του έτους, η αγορά καταγράφει κέρδη 8,70% παρά την πρόσφατη αναστάτωση. Αντίστοιχα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 κατέγραψε πτώση 8,68% και κρατάει κέρδη 9,89% από την αρχή του 2025.
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID παρουσίασε εβδομαδιαία πτώση 6,04%, ενώ καταγράφει αύξηση 6,19% φέτος. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με μεγάλη πτώση 12,32%, αλλά σημειώνει κέρδη 13,52% από την αρχή του έτους. Στη διάρκεια της εβδομάδας, η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 1.190,832 εκατ. ευρώ, με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών 238,116 εκατ. ευρώ, μειωμένη από την προηγούμενη εβδομάδα που ήταν 255,468 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς την εβδομάδα μειώθηκε στα 111,970 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους παρατηρείται αύξηση 8,825 δισ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές αποδεικνύουν τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς αλλά και τοπικές χρηματοπιστωτικές αγορές.