Δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ και Διεκδίκηση Χώρας από το Γ’ Σώμα Στρατού
Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το θέμα που κυριάρχησε ήταν η ανάπλαση της ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, είχε προηγηθεί το μεσημέρι η συνέντευξη Τύπου από τις δημοτικές παρατάξεις “Θεσσαλονίκη για Όλους” και “Πόλη Ανάποδα”, καθώς και εκπροσώπων συλλογικοτήτων, οι οποίοι προτείνουν τη διεξαγωγή δημοψήφισματος για την υπόθεση αυτή.
Η πρόταση που τίθεται στο δημοψήφισμα είναι η εξής: “Συμφωνείτε το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ να μετατραπεί με αποκλειστικά δημόσια χρηματοδότηση σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, πολιτισμού και άθλησης, χωρίς νέες κατασκευές, και να διατηρηθούν μόνο τα περίπτερα με θεσμικά αποδεδειγμένη ιστορική αξία;”. Η οργανωτική αυτή προσπάθεια απαιτεί τουλάχιστον 23.000 με 25.000 υπογραφές για να μπορέσει ο δήμος να υιοθετήσει την πρόταση.
Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, προχώρησε σε μια νέα πρόταση, καλώντας όλες τις δημοτικές παρατάξεις να συμφωνήσουν για την παραχώρηση εκατό στρεμμάτων από την περιοχή του Γ’ Σώματος Στρατού. Σύμφωνα με την πρόταση του δήμου, αυτά τα εκατό στρέμματα, σε συνδυασμό με 113 στρέμματα που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο σχέδιο ανάπλασης, θα δημιουργήσουν ένα ενιαίο πάρκο άνω των διακοσίων στρεμμάτων.
Ο δήμαρχος εξέφρασε επίσης την διάθεση της διοίκησης να συζητήσει τη δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα τεθούν προς ψήφο δύο επιλογές: είτε η μεταφορά της ΔΕΘ από το κέντρο στη Σίνδο είτε η διατήρησή της στο κέντρο με τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου και ενός πάρκου 200 στρεμμάτων.
Η ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος παρουσιάζει σοβαρά οργανωτικά και πολιτικά προβλήματα. Καταρχάς, το ερώτημα που θα τεθεί πρέπει να είναι σαφές και να μην υπάρχουν πολλαπλές επιλογές. Τα δημοψηφίσματα προϋποθέτουν την ύπαρξη ενός και μόνον ερωτήματος προκειμένου οι πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους.
Επιπλέον, για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα έγκυρο, απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Κάποιοι αναφέρθηκαν σε παλαιότερες παρόμοιες διαδικασίες, όπως το δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού το 2014, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τότε δεν πρόκειται για πραγματικό δημοψήφισμα, αλλά για πολιτική κινητοποίηση.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα είναι το ποιοι θα έχουν το δικαίωμα ψήφου, καθώς οι αποφάσεις που αφορούν τη ΔΕΘ επηρεάζουν ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο το κέντρο της πόλης. Αν μόνο το 1/4 του πληθυσμού του δήμου αποφασίσει για αυτό το ζήτημα, ποια είναι η θέση των υπολοίπων;
Αναφορικά με την πρόταση διεκδίκησης εκατό στρεμμάτων από το Γ’ Σώμα Στρατού, πρέπει να σημειωθεί ότι μια ανάλογη αίτηση έχει διατυπωθεί στο παρελθόν, τόσο από τον πρώην δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη όσο και από τη δημοτική παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Ο κ. Αγγελούδης τώρα προτείνει κάτι πιο επιδιωκτό, ζητώντας “μόνο” εκατό στρέμματα. Ωστόσο, πρέπει να διερευνηθεί πώς θα γίνει αποδεκτό αυτό το αίτημα, δεδομένου ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι γνωστό για τη διάθεση του να παραχωρεί δημόσια γη.
Εν αναμονή των αποφάσεων του Υπερταμείου, αναμένουμε το τελικό σχέδιο ανάπλασης της ΔΕΘ, το οποίο θα αποκαλύψει αν θα συμπεριληφθεί ένα πάρκο 110 στρεμμάτων και ποια θα είναι τα χρηματοδοτικά σχήματα του έργου. Όταν καταστεί σαφές το σχέδιο, ο δήμος θα κληθεί να διατυπώσει τη θέση του σχετικά με τη μελλοντική πορεία.