Η Στρατηγική Στρατιωτικής Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσίασε το σχέδιο της ΕΕ για τη στρατιωτική κινητικότητα. Ο Ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ανακατατάξεις που επηρεάζουν την Ευρώπη και τη Συμμαχία, δηλώνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια από τις πιο καθοριστικές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι οι εχθροί της Ευρώπης υποτιμούν την ικανότητά μας να διαμορφώσουμε μια αξιόπιστη και διαρκή απάντηση στις απειλές. «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια έχει ωφεληθεί από τη διαχρονική συνεργασία με το ΝΑΤΟ, που ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια για να αντισταθούμε πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις. Ωστόσο, η κατάσταση της ασφάλειας εξελίσσεται με ταχύτητα και απαιτεί από την Ευρώπη να αυξήσει τις προσπάθειές της για αξιόπιστη αποτροπή και ασφάλεια», σημείωσε. Τόνισε επίσης τη σημασία της αλληλεγγύης και των επενδύσεων στη συλλογική άμυνα από όλα τα κράτη μέλη.
Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τις θέσεις της ΕΕ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι επιθυμούμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην περιοχή. Ανέφερε επίσης τη Λευκή Βίβλο για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας, επεξηγώντας τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ στον τομέα αυτό. Αναλύοντας τη στρατιωτική κινητικότητα, υπογράμμισε την σημασία της από το 2017, με το πρώτο σχέδιο δράσης να εγκρίνεται το 2018. Το σχέδιο αυτό καθόρισε τις υποδομές μεταφορών διπλής χρήσης (πολιτικής και στρατιωτικής), σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.
«Οι υποδομές διπλής χρήσης είναι καθορισμένες βάσει των μη στρατιωτικών υποδομών, όπως τα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, που συνδέουν στρατηγικά κράτη μέλη και μεγάλες οικονομικές περιοχές», δήλωσε. Είπε ότι η υποδομή για στρατιωτικές κινήσεις είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τις πολιτικές υποδομές, γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ. Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε επίσης ότι ο πρώτος προϋπολογισμός για υποδομές στρατιωτικής κινητικότητας διπλής χρήσης εγκρίθηκε το 2019, σημειώνοντας ότι η αξία αυτών των υποδομών είχε υποτιμηθεί μέχρι τότε.
Η χρηματοδότηση για 95 έργα διπλής χρήσης σε 21 κράτη μέλη της ΕΕ, ύψους 1,7 δισ. ευρώ, απορροφήθηκε σε μόλις δύο χρόνια, κάτι που ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτήρισε ως «υπερβολικά μικρό προϋπολογισμό». «Ήταν μια σταγόνα στον ωκεανό, αλλά απαιτούνται πολύ υψηλότερες και στοχευμένες επενδύσεις στο μέλλον», υπογράμμισε, προσδιορίζοντας τέσσερις στρατηγικούς διαδρόμους στρατιωτικής κινητικότητας που απαιτούν άμεσες αναβαθμίσεις. Ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστούν 600 συγκεκριμένα έργα υποδομών διπλής χρήσης στους υπουργούς Μεταφορών και Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ.
Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση της στρατιωτικής κινητικότητας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε την ανάγκη αύξησης των πόρων στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ που ξεκινά το 2028. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας, ειδικά όσον αφορά τις στρατιωτικές μετακινήσεις, για να διασφαλιστεί ότι οι στρατιώτες και τα στρατιωτικά υλικά που διακινούνται εντός της ΕΕ θα έχουν λιγότερους περιορισμούς και άδειες. Ο επίτροπος σημείωσε ότι είναι σημαντικό όσοι προέρχονται από χώρες εκτός της ΕΕ να χρειάζονται μόνο μία άδεια εισόδου στα εξωτερικά σύνορα.
Μετά την παρουσίαση, ο Επίτροπος δέχθηκε ερωτήσεις από τα μέλη του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και ακολούθησε πλούσια συζήτηση, ανταλλάσσοντας απόψεις και προτάσεις σχετικά με το μέλλον της στρατιωτικής κινητικότητας στην Ευρώπη.