argolida365.gr
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Αναστολή ποινής φυλάκισης για δημοτικό υπάλληλο λόγω γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό: Καταδίκη και ευθύνες στην υγειονομική κρίση

Κοινοποίηση

Καταδίκη υπαλλήλου δήμου για κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Άργος Ορεστικό

Συνολική ποινή φυλάκισης 18 ετών και 4 μηνών επιβλήθηκε σε έναν (πρώην) υπάλληλο του δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς, ο οποίος κρίθηκε υπεύθυνος για τη μαζική εκδήλωση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που εμφάνιζαν οι κάτοικοι της περιοχής πριν από 6 χρόνια. Η υπόθεση φαίνεται να σχετίζεται με την κατανάλωση νερού από το δίκτυο ύδρευσης του δήμου.

Για την ίδια υπόθεση, ο τότε και σημερινός δήμαρχος του Άργους Ορεστικού αθωώθηκε. Ο καταδικασθείς υπάλληλος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διενέργεια ελέγχων και χλωριομετρήσεων του νερού, κρίθηκε ένοχος για υποβάθμιση του περιβάλλοντος από αμέλεια, καθώς και για σωματική βλάβη από αμέλεια, σε βαθμό πλημμελήματος, κατά συρροή. Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κοζάνης, ενώπιον του οποίου εκδικάστηκε η υπόθεση, αναγνώρισε στον υπάλληλο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και αποφάσισε να μετατρέψει την επιβληθείσα ποινή σε 5 ευρώ την ημέρα με αναστολή στην εκτέλεσή της.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι λόγω παραλείψεων στη διαδικασία χλωρίωσης του δικτύου ύδρευσης τον Ιανουάριο του 2019, δεν αδρανοποιήθηκαν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισήχθησαν στο δίκτυο. Ως αποτέλεσμα, 635 κάτοικοι παρουσίασαν γαστρεντερίτιδα και χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια από τις δημόσιες θεραπευτικές δομές της περιοχής.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένας 58χρονος σήμερα, ο οποίος μεταφέρθηκε σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και νοσηλεύτηκε για πάνω από 4 μήνες. Ο ασθενής διαγνώστηκε με το σύνδρομο Guillain-Barré, το οποίο του προκάλεσε μόνιμες σωματικές βλάβες.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Η εκδήλωση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας είχε προκαλέσει την κινητοποίηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο σχημάτισε δικογραφία. Ωστόσο, το 2019, αυτή τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καστοριάς. Αργότερα, ο 58χρονος υπέβαλε μήνυση κατά του δημάρχου και των υπευθύνων αλλά και πάλι η υπόθεση δεν προχώρησε. Τελικά, η υπόθεση επανήλθε το 2023 με διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας και κινήθηκε η ποινική διαδικασία εις βάρος των δύο υπευθύνων.

Η κλήτευση για τη δίκη έκανε λόγο για σημαντικές παραλείψεις στη διενέργεια καθημερινών ελέγχων στα επίπεδα υπολειμματικού χλωρίου του νερού, που εγγυώνται τη δημόσια υγεία, καθώς οι έλεγχοι διεξάγονταν μονάχα μια φορά την εβδομάδα σε περιορισμένα σημεία του δικτύου.

Απολογίες και Αντιστάσεις

Στις απολογίες τους, τόσο ο δήμαρχος όσο και ο υπάλληλος αρνήθηκαν τις κατηγορίες και απέδωσαν τις ευθύνες σε προηγούμενο αντιδήμαρχο, ο οποίος είχε αναλάβει το ζήτημα των υδάτων και είχε αποβιώσει το 2020. Τελικά, το δικαστήριο καταδίκασε τον υπάλληλο, ενώ απάλειψε την επιβαρυντική στοιχείου της υποβάθμισης του περιβάλλοντος που σχετιζόταν με τη σωματική βλάβη του 58χρονου μηνυτή.

Ο συνήγορος της κατηγορίας, κ. Λεωνίδας Σιδηρόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «το γεγονός ότι δεν διενεργήθηκε σχετική εξέταση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του πελάτη μου, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα, καθώς οι δικαστές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν με βεβαιότητα ότι η γαστρεντερίτιδα από το μολυσμένο νερό προκάλεσε το σύνδρομο Guillain-Barré, αν και οι πραγματογνώμονες το πιθανολογούν ως επικρατέστερο σενάριο».