argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συρία: Ιστορική Επίσκεψη Αμπάς στη Δαμασκό μετά από 16 χρόνια

Κοινοποίηση

Σημαντική Συνάντηση στην Δαμασκό

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πραγματοποίησε σήμερα μια ιστορική συνάντηση με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας, Άχμαντ αλ Σάρα, στη Δαμασκό. Αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στη Συρία τα τελευταία 16 χρόνια και προσδοκά να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σκοπός της Επίσκεψης

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητική πηγή της Συρίας, η επίσκεψη του Αμπάς αποσκοπεί στη συζήτηση για την ενίσχυση των συροπαλαιστινιακών σχέσεων καθώς και στην ανάλυση των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο, η συνεργασία αυτή μπορεί να προσφέρει ενδυνάμωση τόσο στον πολιτικό όσο και στον κοινωνικό τομέα, καθώς οι δύο πλευρές προγραμματίζουν στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν.

Η Ανθρωπιστική Κρίση

Η κατάσταση των Παλαιστίνιων που ζουν στη Συρία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική. Όπως ανέφερε η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), προτού ξεσπάσει η σύγκρουση στη Συρία το 2011, περίπου 560.000 Παλαιστίνιοι κατοικούσαν στη χώρα. Σήμερα, ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σε περίπου 438.000, ενώ πάνω από το 40% εξ αυτών έχουν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου που κράτησε από το 2011 έως το 2023. Αυτή η ανθρωπιστική κρίση απαιτεί άμεση προσοχή και συνεργασία μεταξύ των δύο εθνοτήτων.

Ιστορικό Συναντήσεων

Η τελευταία επίσκεψη του Αμπάς στη Δαμασκό έλαβε χώρα το 2009, όταν και είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ. Μετά την ανατροπή του Άσαντ το Δεκέμβριο του 2024 από ισλαμιστικές οργανώσεις αντάρτες, η πολιτική κατάσταση στη Συρία έχει αλλάξει δραματικά. Οι Αμπάς και Σάρα είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν για πρώτη φορά τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια μιας αραβικής συνόδου κορυφής στο Κάιρο, όπου και ξεκίνησαν τις συζητήσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συνάντηση αυτή στη Δαμασκό, λοιπόν, δεν είναι απλώς ένα γεγονός, αλλά μια ευκαιρία για αμοιβαία ενίσχυση και στήριξη σε δύσκολες στιγμές, υπογραμμίζοντας τη σημασία των διπλωματικών σχέσεων στη περιοχή.