argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δημογραφικές προκλήσεις και απασχόληση: Ο αντίκτυπος στους 30άρηδες και η ανάγκη άμεσων μέτρων για ανάπτυξη

Κοινοποίηση

Προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας και το Δημογραφικό Ζήτημα

Η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με το μέλλον της, κυρίως λόγω του δημογραφικού ζητήματος, το οποίο αποτιμάται ως η πιο σημαντική απειλή για την αγορά εργασίας. Ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), Παναγιώτης Λιαργκόβας, σε δηλώσεις του στο ΕΡΤΝews, υπογράμμισε ότι «για να έχει μια χώρα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, απαιτείται εργασία και κεφάλαιο. Εάν το εργατικό δυναμικό μειώνεται, τότε η ανάπτυξη υποχωρεί. Είναι ένα φαινόμενο που δεν μπορεί να αναστραφεί άμεσα. Χρειάζονται άμεσα μέτρα».

Ο κ. Λιαργκόβας επεσήμανε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας είναι το δημογραφικό. Αυτό το ζήτημα έχει δύο βασικές διαστάσεις: τη μείωση του πληθυσμού και τη γήρανση του. Το γεγονός αυτό συνιστά έναν εκρηκτικό συνδυασμό που απειλεί τη μελλοντική ανάπτυξη.

Μείωση της Απασχόλησης στις Νεότερες Ηλικίες

Αναλύοντας την πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ για την αγορά εργασίας, ο πρόεδρος παρατήρησε ότι παρατηρείται μείωση στην απασχόληση της ηλικιακής ομάδας 30-40 ετών. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «βλέπουμε ότι στην ομάδα 30-40 ετών οι θέσεις εργασίας μειώνονται, ενώ σε άλλες ηλικίες καταγράφεται αύξηση».

Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα, αυτό το φαινόμενο οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, ο μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων αυξάνεται, και δεύτερον, πρόκειται για μια ηλικιακή ομάδα που βίωσε την οικονομική κρίση στην εφηβεία της. Πολλοί νέοι επέλεξαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, συμμετέχοντας στο γνωστό φαινόμενο του brain drain. Ακόμα και με την επιστροφή αρκετών, η αρχική μετανάστευση υπήρξε τόσο μεγάλη που συνεχίζει να έχει επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Αύξηση Αλλοδαπών Εργαζομένων

Επιπλέον, η μελέτη του ΚΕΠΕ αναδεικνύει την αυξανόμενη παρουσία αλλοδαπών εργαζομένων, κυρίως σε εποχιακές εργασίες στον αγροτικό τομέα. «Η αύξηση των αλλοδαπών εργαζομένων μπορεί να αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι αφορά νομιμοποιημένη εργασία με την καταβολή εισφορών», τόνισε ο πρόεδρος.

Παράλληλα, ο κ. Λιαργκόβας έθιξε και ένα κρίσιμο ζήτημα φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. Όπως ανέφερε, πολλοί εργαζόμενοι αποφεύγουν τις νόμιμες θέσεις εργασίας διότι θεωρούν τις κρατήσεις υπερβολικά υψηλές. Συχνά, προτιμούν να συνδυάζουν αδήλωτη εργασία με κάποιο επίδομα, γεγονός που έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το κράτος όσο και για τους νόμιμους φορολογούμενους.

Εξέφρασε την άποψη ότι «αυτό που απομένει στην τσέπη του εργαζόμενου πρέπει να είναι μεγαλύτερο. Μόνο έτσι θα υπάρξει ουσιαστικό κίνητρο για να συμμετάσχουν περισσότεροι στην αγορά εργασίας», καταλήγοντας σε μια έντονη έκκληση για επανεξέταση των υφιστάμενων πολιτικών.