Φεστιβάλ και Συναυλίες Χωρίς Πλαστικά: Μια Νέα Προσέγγιση για Βιώσιμες Εκδηλώσεις
Χιλιάδες πλαστικά ποτήρια και μπουκάλια, αποτσίγαρα και αποφάγια αποτελούν δυστυχώς τις αποδείξεις της υπερκατανάλωσης που αφήνουν πίσω τους οι θεατές φεστιβάλ και εκδηλώσεων, κυρίως υπαίθριων, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακύπτει το κρίσιμο ερώτημα: Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα απόβλητα και να επιτύχουμε τη βιώσιμη διοργάνωση φεστιβάλ και άλλων μαζικών εκδηλώσεων που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων;
Η ανησυχία γύρω από την περιβαλλοντική κρίση έχει οδηγήσει σε έντονο προβληματισμό σχετικά με τα ζητήματα βιωσιμότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάσημο βρετανικό συγκρότημα Coldplay ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνιο τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της περιοδείας τους κατά 59% σε σύγκριση με την προηγούμενη τους περιοδεία, ακολουθώντας την υπόσχεση του frontman τους, Κρις Μάρτιν, να μην περιοδεύσουν ξανά εκτός εάν αυτή γίνει με βιώσιμο τρόπο.
Πρωτοβουλία για Μηδενικά Απόβλητα στην Ελλάδα
Η έλλειψη εμπειρίας και νομοθετικού πλαισίου για μηδενικά απόβλητα στην Ελλάδα προκάλεσε το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στη δημιουργία της έκδοσης «Σχεδιάζοντας zero waste φεστιβάλ και άλλες μαζικές εκδηλώσεις – Τα πρώτα βήματα». Η δασολόγος Βικτώρια Δάτση υπήρξε η συγγραφέας της έκδοσης, με την υπεύθυνη προγραμμάτων οικολογίας του Ιδρύματος, Αγάπη Τσαμπάζη, να τονίζει ότι φεστιβάλ και μεγάλες συναυλίες αντανακλούν το ευρύτερο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης πλαστικού μίας χρήσης, καθώς συμβαίνει έντονη κατανάλωση σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
Η κυρία Τσαμπάζη επισήμανε την έλλειψη συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου για τις μεγάλες εκδηλώσεις, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης των επισκεπτών σε θέματα περιβάλλοντος. Στο Βερολίνο, συμμετείχε σε μουσικό φεστιβάλ όπου δεν υπήρχαν πλαστικά μίας χρήσης, αλλά μόνο επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, αποδεικνύοντας ότι η έλλειψη εναλλακτικών μπορεί να δημιουργήσει θετικές αλλαγές.
Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Καινοτομία στο Thessaloniki Street Food Festival
Στο πλαίσιο του φετινού Thessaloniki Street Food Festival, που διοργανώνεται από 21 έως 25 Μαΐου, μια σειρά δράσεων ευαισθητοποίησης θα εφαρμοστεί, όπως η χρήση επανχρησιμοποιούμενων ποτηριών και η συλλογή τηγανέλαιων. Ο Δημήτρης Καλέμης, μέλος της διοργανωτικής ομάδας, υπογράμμισε ότι περίπου 10.000 επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης πολλαπλών χρήσεων ποτηριών, τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε ειδικά σημεία πλυσίματος.
Επιπλέον, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστούν καινοτόμες λύσεις που περιλαμβάνουν την παραγωγή βιοκαυσίμου από τη συλλογή τηγανέλαιων για τη λειτουργία γεννήτριας, καθώς και την παραγωγή βιοαιθανόλης από υπολείμματα φρούτων. Για πρώτη φορά, θα χρησιμοποιηθούν καφέ κάδοι για τα υπολείμματα φαγητού που θα προορίζονται για κομποστοποίηση, διευκολύνοντας τη διαδικασία ανακύκλωσης των απορριμμάτων.
Στρατηγικές Μετάβασης σε Zero Waste Εκδηλώσεις
Η έκδοση του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ αναφέρει πως οι επισκέπτες των εκδηλώσεων συχνά δεν γνωρίζουν αν οι συσκευασίες που χρησιμοποιούν είναι ανακυκλώσιμες ή βιοδιασπώμενες, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια. Με μεγάλες ποσότητες πλαστικών μίας χρήσης όπως ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, δημιουργείται σοβαρή οπτική ρύπανση, και η παραμονή τους στο περιβάλλον ενέχει κίνδυνο για τη χλωρίδα και πανίδα. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτά των αποβλήτων γίνονται ακόμη πιο έντονες λόγω των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκύπτουν από τη διαδικασία παραγωγής τους.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία της μετάβασης σε zero waste διοργανώσεις, η δήλωση επισημαίνει ότι η αλλαγή νοοτροπίας είναι ουσιώδης για τόσο τους διοργανωτές όσο και τους συμμετέχοντες. Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς καταναλωτών που θα είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στα περιβαλλοντικά ζητήματα, περιορίζοντας έτσι τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των εκδηλώσεων.