argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

UNICEF: Δύο χρόνια πολέμου στο Σουδάν και οι επιπτώσεις του στην παιδική ζωή – Μια ανθρωπιστική κρίση σε εξέλιξη

Κοινοποίηση

Η Ανθρωπιστική Κρίση στο Σουδάν: Οι Επιπτώσεις στον Πληθυσμό και τα Παιδιά

Η UNICEF δημοσιοποίησε πρόσφατα μια δραματική έκθεση σχετικά με τις συνέπειες της διετούς ένοπλης σύρραξης στο Σουδάν, επισημαίνοντας ότι οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών έχουν αυξηθεί κατά 1.000%. Η κατάσταση αυτή καθιστά σαφές ότι τα εκατομμύρια παιδιά στη χώρα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές στη ζωή τους, καθως οι βίαιες ενέργειες και οι εκτοπισμοί συνεχίζουν να μαίνονται.

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, δήλωσε ότι «δύο χρόνια πολέμου και εκτοπισμών έκαναν κομμάτια τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών σε όλο το Σουδάν». Η ένοπλη σύρραξη, που ξεκίνησε ανάμεσα σε δύο αντίπαλους στρατηγούς για την εξουσία, έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλη τη χώρα.

Αύξηση Παραβιάσεων Δικαιωμάτων

Η UNICEF εφιστά την προσοχή στις εξαιρετικά ανησυχητικές παραβιάσεις δικαιωμάτων των παιδιών, όπως είναι οι φόνους, οι ακρωτηριασμοί, οι απαγωγές, οι εξαναγκαστικές στρατολογήσεις και η σεξουαλική βία. Αυτές οι παραβιάσεις «αυξήθηκαν κατά 1.000% σε δύο χρόνια», αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν έχει εκτιναχθεί από 150 περιπτώσεις το 2022 σε 2.776 το 2023, με την UNICEF να προειδοποιεί ότι οι αριθμοί αυτοί ίσως είναι υποκορισμένοι.

Επιπλέον, οι επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί, με τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις να αυξάνονται από 33 το 2022 σε 181 τα τελευταία δύο χρόνια. Ο αριθμός των παιδιών που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια έχει διπλασιαστεί, από 7,8 εκατομμύρια στις αρχές του 2023 σε πάνω από 15 εκατομμύρια σήμερα.

Κρίσιμη Ανθρωπιστική Κατάσταση

Η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF υπογράμμισε ότι στο Σουδάν διαδραματίζεται «η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο σήμερα». Χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση ως απόλυτη ανάγκη διεθνούς προσοχής και υποστήριξης. «Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα παιδιά του Σουδάν», τόνισε, αναφέροντας ότι για να υπάρξει κάποια βελτίωση, η υποστήριξη όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια είναι απαραίτητη, όπως και η πρόσβαση και οι χρηματοδοτήσεις.

Οι συγκρούσεις αυτές έχουν οδηγήσει στο θάνατο δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, με 13 εκατομμύρια πολίτες να έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν είτε εντός της χώρας είτε σε άλλες περιοχές ως πρόσφυγες. Η σωρεία αυτών των γεγονότων έχει κηρύξει επισήμως λιμό σε τουλάχιστον πέντε τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένου του καταυλισμού εκτοπισμένων Ζαμζάμ στο Νταρφούρ.

Ανησυχία για το Μέλλον

Καθώς πλησιάζει η περίοδος των βροχών, οι επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης ενδέχεται να επιδεινωθούν περαιτέρω. Πάνω από 462.000 παιδιά διατρέχουν κίνδυνο ακραίου οξύ υποσιτισμού μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον οργανισμό. Η κατάσταση αυτή δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά ολόκληρη την κοινωνία, η οποία συνεχίζει να υποφέρει λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου και των καλέσεων για βοήθεια που δεν εισακούγονται.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την συνεχόμενη ροή όπλων και μαχητών στη χώρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για άμεση διακοπή της υποστήριξης προς τις εμπλεκόμενες πλευρές. Έκανε έκκληση για συνεργασία με σκοπό τον τερματισμό αυτής της κρίσης, σημειώνοντας ότι «ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλιστεί η προστασία των αμάχων είναι να τερματιστεί αυτός ο παράλογος πόλεμος».