argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανάπτυξη και βιώσιμη αξιοποίηση του Σέιχ Σου: Δημιουργία πόλου για ήπιες αθλητικές δράσεις και αναψυχή

Κοινοποίηση

Ανάδειξη του Περιοστικού Δάσους Σέιχ Σου: Προοπτικές και Στρατηγικές Ανάπτυξης

Οι προοπτικές αξιοποίησης του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου για την ανάπτυξη αθλητικών δραστηριοτήτων, δράσεων αναψυχής και εθελοντισμού τέθηκαν στο επίκεντρο της εσπερίδας που διοργάνωσε τη Μεγάλη Δευτέρα, 14 Απριλίου, ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η αρμόδια Αντιδημαρχία Αθλητισμού, Νεολαίας & Εθελοντισμού, σε συνεργασία με το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Τουρισμός & Τοπική Ανάπτυξη του ΑΠΘ και το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τόνισε την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση και ανάπτυξη του Σέιχ Σου, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου που προσφέρει ζωή στην πόλη. «Θέλουμε το Σέιχ Σου να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της πόλης, με λειτουργική διασύνδεση με τον αστικό ιστό. Οι προτάσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι πολύτιμες και επιδιώκουμε να τις ενσωματώσουμε σε ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης του δάσους», επεσήμανε ο Δήμαρχος. Το σχέδιο αυτό στοχεύει στην κατάρτιση προγραμμάτων δασικού αθλητισμού, αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στην προστασία των δασικών πόρων και στην ανάδειξή του ως πόλου έλξης για κατοίκους και επισκέπτες.

Η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας & Εθελοντισμού, Κούλα Γιαννακίδου, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της συνεργασίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την οργάνωση αυτής της εσπερίδας. «Το περιαστικό δάσος μπορεί να αποτελέσει έναν οργανωμένο χώρο αθλητικών και τουριστικών δράσεων, που οι πολίτες όλων των ηλικιών μπορούν να απολαύσουν», δήλωσε και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στην εκδήλωση.

Προτάσεις για Οικοτουριστικές Δράσεις και Στρατηγικές Ανάπτυξης

Στην εισήγησή της, η Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου, καθηγήτρια του ΑΠΘ και Διευθύντρια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, πρότεινε την ανάπτυξη ήπιων οικοτουριστικών δράσεων που αναδεικνύουν το φυσικό περιβάλλον χωρίς να το καταστρέφουν. Η κα. Ανδρεοπούλου ειδικότερα υπογράμμισε τη σημασία του τουρισμού γεγονότων, δηλαδή της σύνδεσης του δάσους με επαναλαμβανόμενα γεγονότα όπως θρησκευτικές γιορτές, φεστιβάλ και αθλητικούς αγώνες.

Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αλεξανδρής ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις λίγες πόλεις παγκοσμίως που συνδυάζει τη θάλασσα και το βουνό σε κοντινές αποστάσεις. «Το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου είναι ένα στολίδι αναψυχής και άσκησης για τους πολίτες, καθώς και μια μοναδική ευκαιρία σύνδεσης της πόλης με τον βιώσιμο αθλητικό τουρισμό», πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη βελτίωσης της προσβασιμότητας μέσω μονοπατιών που θα συνδέουν το δάσος με το παραλιακό μέτωπο.

Η ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. Θέκλα Τσιτσώνη παρουσίασε στοιχεία από έρευνες σχετικά με τις ωφέλειες που προσφέρει το περιαστικό δάσος Σέιχ Σου στους κατοίκους της πόλης. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην πρόταση δημιουργίας ενός «πράσινου διαδρόμου» που θα ενώνει το Σέιχ Σου με το θαλάσσιο μέτωπο, περιλαμβάνοντας πάρκα και περιοχές πρασίνου της Θεσσαλονίκης.

Αυτές οι στρατηγικές και οι προτάσεις αναμένεται να προσφέρουν πολύτιμες ευκαιρίες για την ανάπτυξη των αθλητικών και τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των πολιτών και την αειφόρο ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.