argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Ηνωμένου Βασιλείου: Οι γυναίκες ορίζονται μόνο βάσει βιολογικού φύλου

Κοινοποίηση

Ανώτατο Δικαστήριο Ηνωμένου Βασιλείου: Αναγνώριση Γυναικών με Βιολογικό Φύλο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο ορισμός της γυναίκας στο πλαίσιο του νόμου περί Ισότητας αναφέρεται αποκλειστικά στο βιολογικό φύλο και όχι στο γένος. Αυτή η απόφαση αναμένεται να έχει σοβαρές συνέπειες για τις διεμφυλικές γυναίκες στη χώρα, καθώς καθορίζει με σαφήνεια τη νομική προστασία που παρέχεται στα άτομα αυτής της κατηγορίας.

Η ετυμηγορία διευκρινίζει ότι τα διεμφυλικά άτομα δεν θα υποστούν ζημία από αυτή την απόφαση. «Η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου αφορά τη νομική σημασία των όρων «γυναίκα» και «φύλο», οι οποίοι αναφέρονται σε μία βιολογική γυναίκα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Πάτρικ Χοτζ.

Διαφορετικές Απόψεις γύρω από την Απόφαση

Η υπόθεση επικεντρώνεται στο ερώτημα αν μια διεμφυλική γυναίκα που διαθέτει πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους προστατεύεται από διακριτική μεταχείριση ως γυναίκα, σύμφωνα με τον νόμο περί Ισότητας. Η κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία έχει εκφραστεί υπέρ των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων, βρέθηκε σε διαμάχη με τη φεμινιστική ένωση For Women Scotland.

Η ένωση For Women Scotland υποστήριξε ότι οι διατάξεις του νόμου θα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο βάσει του βιολογικού φύλου και κατέθεσε αγωγή κατά της εγκυκλίου της κυβέρνησης της Σκωτίας. Αυτή η εγκύκλιος όριζε ότι μια διεμφυλική γυναίκα με πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους αναγνωρίζεται νομίμως ως γυναίκα.

Οι επικριτές της νομοθεσίας υποστήριξαν ότι ο ορισμός των γυναικών ως βιολογικό φύλο μπορεί να υπονομεύσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες και χώρους συγκεκριμένα για γυναίκες, όπως ξενώνες και νοσοκομεία.

Αντιδράσεις από την Κοινότητα

«Πιστεύαμε ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα βρίσκονταν σε κίνδυνο και σήμερα οι δικαστές επιβεβαίωσαν την ανησυχία μας: οι γυναίκες προστατεύονται για το βιολογικό τους φύλο», δήλωσε η Σούζαν Σμιθ, επικεφαλής της For Women Scotland. «Οι γυναίκες μπορούν πλέον να αισθάνονται ασφαλείς γνωρίζοντας ότι οι υπηρεσίες και οι χώροι που προορίζονται για εκείνες απευθύνονται πράγματι σε γυναίκες».

Ομως, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων προειδοποίησαν ότι αν η απόφαση ευνοεί την For Women Scotland, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακριτική μεταχείριση κατά των διεμφυλικών ατόμων, ιδίως στον τομέα της απασχόλησης. Επισημαίνουν ότι οι διεμφυλικές γυναίκες ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες που προορίζονται αποκλειστικά για γυναίκες.

Ο δικαστής Πάτρικ Χοτζ επεσήμανε ότι η σωστή ερμηνεία του νόμου περί Ισότητας δεν έχει αρνητικές συνέπειες για τα διεμφυλικά άτομα, είτε έχουν είτε όχι πιστοποιητικό αναγνώρισης γένους. Διαβεβαίωσε ότι τα διεμφυλικά άτομα απολαμβάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την προστασία του χαρακτηριστικού του επαναπροσδιορισμού γένους.

Η ερμηνεία του νόμου περί Ισότητας έχει προκαλέσει έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων και ακτιβιστών που ανησυχούν ότι τα δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν από συγκεκριμένες διεκδικήσεις. Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για διάλογο και κατανόηση μεταξύ διαφορετικών ομάδων στην κοινωνία.