Αυξημένο Κόστος για το Πασχαλινό Τραπέζι του 2025
Το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ) εκτίμησε ότι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για το 2025 κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ για 4-6 άτομα. Η συγκεκριμένη εκτίμηση προήλθε από επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με καταναλωτές, καθώς και καταγραφές τιμών από αλυσίδες Supermarkets και ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν αύξηση τιμών κατά 6,2% έως 6,3% για το ίδιο καλάθι αγαθών. Αυτή η διαφοροποίηση στις τιμές είναι αποτέλεσμα καταχώρισης προϊόντων διαφορετικής ποιότητας σε πολλές τοπικές αγορές. Σημαντική είναι η επισήμανση ότι οι τιμές που καταγράφηκαν στους σχετικούς πίνακες είναι ενδεικτικές και αποσκοπούν στην αποτύπωση της γενικής κατανομής τιμών στην αγορά.
Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας, οι τιμές περιλαμβάνουν τα αγαθά που ανήκουν στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι» και το «καλάθι του νοικοκυριού» όπως προσδιορίστηκαν από προηγούμενες έρευνες του ΙΝ.ΕΜ.Υ.
Αύξηση Κόστους και Αιτίες
Όπως δήλωσε ο Διοικητικός Διευθυντής του ΙΝΕΜΥ, κ. Χ. Αράχωβα, οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού συνεχίζουν να διατηρούν ανοδική πορεία, ωστόσο με πιο ήπιο ρυθμό σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια. Η άνοδος των τιμών σε βασικά προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι και τα σοκολατένια αυγά οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των τιμών των ζωοτροφών και των εξόδων παραγωγής, τη μείωση της προσφοράς λόγω πανώλης και ευλογιάς, καθώς και το γεγονός ότι φέτος το ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα συμπίπτουν, αυξάνοντας τη ζήτηση.
Επιπλέον, η αύξηση της διεθνούς τιμής του κακάο έχει συμβάλλει στην αύξηση του κόστους των σοκολατένιων αυγών. Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές έχουν οδηγήσει σε πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, κατευθύνοντάς τους αναγκαστικά σε προϊόντα ανελαστικής ζήτησης, όπως είναι τα τρόφιμα.
Σύγκριση Κόστους Παρά Πίνακες
Στον παρακάτω πίνακα συγκρίνονται οι εκτιμήσεις κόστους του πασχαλινού τραπεζιού για τις χρονιές 2025 και 2024:
2025 | 2024 | Μεταβολή 2025/2024 (%) | |||
Ενδεικτικά προϊόντα | Κόστος/μονάδα (€) | Ποσότητα | Συνολικό κόστος (€) | Συνολικό κόστος (€) | |
Αρνί | 12,40 | 5 κιλά | 62,00 ή 66,50 ή 23,00 | 57,50 | 7,8% |
Κατσίκι | 13,30 | 5 κιλά | 62,50 | 6,4% | |
Κοτόπουλο | 4,60 | 5 κιλά | 21,50 | 7,0% |
Η διαφοροποίηση στην τελική τιμή του πασχαλινού τραπεζιού αγγίζει από 6,2% έως 6,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που υποδεικνύει την διαρκή επιβάρυνση των καταναλωτών στις αγορές τους. Η συνεχής παρακολούθηση των τιμών από το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ αποτελεί μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τους καταναλωτές καθώς και για τις επιχειρήσεις του τομέα.
Μεθοδολογικό Σημείωμα
Η εκτίμηση των τιμών στις αγορές πραγματοποιήθηκε από το ΙΝ.ΕΜ.Υ. κατά το διάστημα 12-15 Απριλίου 2025 μέσω επιτόπιας παρατήρησης σε εμπορικές αγορές της Αττικής και μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων στην Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι τιμές που καταγράφηκαν είναι ενδεικτικές, καθώς δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τις τιμές σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, οι συγκεντρωμένες πληροφορίες παρέχουν μια σαφή εικόνα των τάσεων στην αγορά και των επιπτώσεων που αυτές έχουν στους καταναλωτές.