argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιάννης Μενεσίδης: Η τέχνη της κεκρυμμένης χαράς στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Κοινοποίηση

Έκθεση Γιάννη Μενεσίδη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Ο Γιάννης Μενεσίδης, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ζωγράφους της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, περιγράφει τη δημιουργική του διαδικασία με τα λόγια: «Παραλληλίζω τη ζωγραφική μου με τη ροδιά που μεταφέρει έννοιες κεκρυμμένης χαράς. Γλυκαίνομαι, χάνομαι και αποσαθρώνομαι στη ζωγραφική επιφάνεια…». Η νέα του έκθεση, με τίτλο «Ο ζωγράφος της «κεκρυμμένης» χαράς», φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη και εγκαινιάζεται σήμερα, Τετάρτη 7 Μαΐου 2025, στις 19:00.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 46 έργα του καλλιτέχνη που δημιουργήθηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία. Τα έργα περιλαμβάνουν τεχνικές όπως σινική μελάνη, τέμπερα και λαδοπαστέλ. Το χαρακτηριστικό αυτών των δημιουργιών είναι ο πληθωρισμός των μοτίβων, η γοητεία της επιφάνειας και η σχηματοποίηση των μορφών. Ο άνθρωπος κατέχει κεντρική θέση στην τέχνη του, ανεξαρτήτως αν τα θέματα είναι θρησκευτικά ή λαϊκά.

Η φύση επίσης στέκεται ως βασικό θεματικό στοιχείο στην τέχνη του Μενεσίδη, με επιβλητικές παρουσίες δέντρων όπως πλατάνια, οξιές, ελιές και πεύκα, καθώς και με αναφορές σε τοπία, όπως τα Φηρά της Σαντορίνης και η έρημος της Ιορδανίας. Η μελέτη της φύσης και του ανθρώπινου στοιχείου συνδυάζεται αριστουργηματικά στις δημιουργίες του.

Ο Miguel Fernández Belmonte, Ιστορικός Τέχνης και Επιμελητής του Τελλογλείου, αναλύει τα έργα του Μενεσίδη και επισημαίνει ότι «είναι μια τέχνη αποδεσμευμένη από τη φυσιοκρατική αναπαράσταση». Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από την εξερεύνηση της αυτογνωσίας και περιέχει μια διάχυτη χαρά και ελπίδα. Η κίνηση των πινελιών στα πρώιμα έργα του είναι μικρή και γραμμική, συνθέτοντας βάθος. Στα τελευταία τριάντα χρόνια, η χρήση του χρώματος έχει εξελιχθεί, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερες επιφάνειες που δημιουργούν έντονες αντιθέσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον Belmonte, τα ασπρόμαυρα έργα του, βασισμένα στη σινική μελάνη, δημιουργούν δυναμικές επιφάνειες που αναδίνουν την αίσθηση βάθους, παρά την έλλειψη γραμμικής προοπτικής. Ο πολλαπλασιασμός των μοτίβων και η ασυμμετρία που αναδεικνύεται από τους λευκούς και μαύρους τόνους προσθέτουν στην αισθητική ένταση των έργων του.

Η Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΑΠΘ και Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου, προσθέτει ότι ο Μενεσίδης εργάζεται με υπομονή στα σχέδιά του, δημιουργώντας λεπτομερείς μικρογραφίες που απαιτούν μεγέθυνση για να αναδειχθούν. Η τέχνη του γεμίζει αριστουργηματικά την επιφάνεια με γεωμετρικά μοτίβα και σύμβολα και εξερευνά διάφορες οπτικές γωνίες χωρίς να ακολουθεί τις συμβατικές προοπτικές.

Η έκθεση αυτή, σύμφωνα με την κ. Γουλάκη-Βουτυρά, λειτουργεί επίσης ως αναφορά και τιμή στον δάσκαλο Πεντζίκη και εισάγει το κοινό στον χώρο της Διαγωνίου του Χριστιανόπουλου, με τον οποίο ο Μενεσίδης συνεργάστηκε για 20 χρόνια. Αυτή η έκθεση θα αποτελεί και μέρος ενός αφιερώματος στην εικαστική ιστορία της Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό των 25 χρόνων λειτουργίας του Τελλογλείου.

Λεπτομέρειες Έκθεσης

Η έκθεση θα διαρκέσει από 7 Μαΐου έως 28 Σεπτεμβρίου 2025. Οι επισκέπτες μπορούν να την επισκεφτούν:

Ωράριο Λειτουργίας:

  • Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 9:00 – 14:00
  • Τετάρτη: 9:00 – 14:00 & 17:00 – 21:00
  • Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 18:00
  • Δευτέρα: Κλειστά