argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνές Δικαστήριο: Ακροάσεις για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα

Κοινοποίηση

Ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις Ανθρωπιστικές Υποχρεώσεις του Ισραήλ

Από σήμερα ξεκινά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μία εβδομάδα ακροάσεων σχετικά με τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Η διαδικασία αυτή διεξάγεται περισσότερες από 50 ημέρες μετά την επιβολή πλήρους αποκλεισμού από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος περιλαμβάνει την απαγόρευση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών του ΟΗΕ θα προσκομίσουν τις απόψεις τους για πέντε ημέρες, με την σημερινή ημέρα να ξεκινά στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας) με τον εκπρόσωπο της Παλαιστίνης. Ανάμεσα στις χώρες που θα συμμετάσχουν στις ακροάσεις περιλαμβάνονται 38 κράτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, καθώς και οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση.

Η διαδικασία αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η οποία υιοθέτησε πέρυσι με εξαιρετική πλειοψηφία την πρόταση της Νορβηγίας, καλώντας το Διεθνές Δικαστήριο να εξετάσει τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι του Παλαιστινιακού πληθυσμού.

Το Διεθνές Δικαστήριο έχει να εξετάσει τι ακριβώς υποχρεούται να πράξει το Ισραήλ, καθώς και το ρόλο του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών. Σκοπός είναι η διασφάλιση της απρόσκοπτης παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, που βιώνουν μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Η κατάσταση στη Γάζα είναι δραματική, καθώς οι ισραηλινές αρχές ελέγχουν όλες τις εισροές διεθνούς βοήθειας και έχουν διακόψει την παροχή της από τις 2 Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από την κατάρρευση μιας οικουμενικής εκεχειρίας που είχε διαρκέσει 15 μήνες. Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυες (UNRWA), δήλωσε ότι η περιοχή πλήττεται από έναν ανθρωπογενή λιμό που έχει οδηγήσει σε σοβαρές ανθρωπιστικές προκλήσεις.

Καθώς η κατάσταση κλιμακώνεται, οι εκτιμήσεις του ΟΗΕ καταγράφουν ότι περίπου 500.000 Παλαιστίνοι έχουν εκτοπιστεί από τις 18 Μαρτίου, όταν και κατέρρευσε η εκεχειρία, ενώ τουλάχιστον 2.111 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Οι ισραηλινές αρχές δικαιολογούν την παρατεταμένη στρατιωτική τους παρουσία στη Γάζα με το επιχείρημα ότι είναι απαραίτητη για την επιβολή πίεσης στη Χαμάς προκειμένου να απελευθερωθούν οι 58 όμηροι που κρατούνται από αυτήν, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Από αυτούς, 34 θεωρούνται νεκροί.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν είναι νομικά δεσμευτικές, ωστόσο μπορεί να ασκήσουν διπλωματική πίεση στο Ισραήλ. Πέρα από αυτό, τον Ιανουάριο του 2024, το Διεθνές Δικαστήριο είχε ήδη καλέσει το Ισραήλ να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια γενοκτονίας και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ τον Μάρτιο είχε ζητήσει νέα μέτρα από το Ισραήλ σε σχέση με τον «λιμό που εγκαθίσταται» στην περιοχή.

Επιπλέον, τον Ιούλιο, το Διεθνές Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών είναι παράνομη και ζήτησε την άμεση διακοπή της.