argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνής Έκκληση για Δράση: Κρίσιμη Ανθρωπιστική Κατάσταση στη Γάζα ανησυχεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κοινοποίηση

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Οι διαπραγματεύσεις για την επαναφορά της εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς παραμένουν σε αδιέξοδο, γεγονός που οδήγησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ανοιχτή συνεδρίαση με θέμα «κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Παλαιστινιακού ζητήματος». Η συνεδρίαση προήδρευσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, με κύριο εισηγητή τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι νέες συγκρούσεις, έως τις 17 Απριλίου, έχουν οδηγήσει στον θάνατο 1.691 ατόμων, μεταξύ των οποίων 595 παιδιά και 308 γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στη Γάζα έχει πλέον ξεπεράσει τους 51.000. Το ανθρωπιστικό προσωπικό και οι δημοσιογράφοι συγκαταλέγονται επίσης στα θύματα, ενώ περίπου 420.000 άτομα έχουν εκτοπιστεί εκ νέου. Σχεδόν το 70% της περιοχής βρίσκεται υπό εντολές εκκένωσης ή θεωρείται ζώνη ασφαλείας υπό ισραηλινό έλεγχο.

Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων έχουν εξαντληθεί. Ο OCHA χαρακτηρίζει την κατάστασή αυτή ως την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, αναφέροντας ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται «στα πρόθυρα κατάρρευσης». Στις 25 Απριλίου, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι τα αποθέματά του στη Γάζα έχουν εξαντληθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εξέφρασε σφοδρή προειδοποίηση για την κλιμάκωση της βίας και τον διαρκή κίνδυνο κατάρρευσης των προοπτικών ειρήνης, ιδιαίτερα ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Υπογράμμισε τις σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που παρατηρούνται στη Συρία, τον Λίβανο και, ειδικότερα, στη Γάζα, όπου οι επιθέσεις του Ισραήλ μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας στις 18 Μαρτίου έχουν προκαλέσει σχεδόν 2.000 θανάτους Παλαιστινίων, επιδεινώνοντας την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση.

Η αναγκαιότητα μόνιμης ειρηνευτικής λύσης

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι η Γάζα πρέπει να παραμείνει μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και κάλεσε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, άμεση απελευθέρωση των ομήρων και πλήρη ανθρωπιστική πρόσβαση. Υπογράμμισε την νομική υποχρέωση του Ισραήλ να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο και πρότεινε στα κράτη μέλη να αναλάβουν συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών πριν να είναι πολύ αργά.

«Η λύση των δύο κρατών πλησιάζει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Η πολιτική δέσμευση για αυτόν τον μακροχρόνιο στόχο είναι πιο μακριά από ποτέ. Οι πολιτικοί ηγέτες καλούνται να επιλέξουν: να σιωπήσουν, να συναινέσουν ή να δράσουν. Αναλάβετε δράση για την εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών. Μην αφήσετε τους εξτρεμιστές να υπονομεύσουν τις εναπομείνασες ευκαιρίες για ειρηνική διαδικασία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Το Ισραήλ υποδέχθηκε τη συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την οποία τονίστηκε ότι η περιοχή βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε τη Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση, που χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου ως ανθρώπινες ασπίδες. Η κατάσταση είναι επίσης επιβαρυμένη από τις ιρανικές ενέργειες μέσω παραστρατιωτικών οργανώσεων όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και οι Χούθι.

Σχετικά με τη Γάζα, το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο πόλεμος επιβλήθηκε από τη Χαμάς μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Κατηγορεί τη Χαμάς για κακομεταχείριση ομήρων και χρήση ανθρωπιστικής βοήθειας για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι ισραηλινές αρχές δηλώνουν πως τηρούν το διεθνές δίκαιο και παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη αν δεν αφοπλιστεί η Χαμάς και δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Διεθνής Στήριξη και Ανθρωπιστική Κρίση

Ο πρέσβης Ριάντ Μανσούρ, ο μόνιμος παρατηρητής της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τη Γαλλία για την ηγετική της στάση και τη στήριξή της στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Εξήρε το προσωπικό του ΟΗΕ, το οποίο ρισκάρει τη ζωή του για να σώσει άλλες ζωές, ενώ τόνισε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εγκρίνει ψηφίσματα που στοχεύουν στον τερματισμό της αιματοχυσίας και την ελεύθερη ανθρωπιστική πρόσβαση.

Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ζοφερή, με τον κ. Μανσούρ να κατηγορεί τον «τιμωρητικό αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ», ο οποίος έχει στερήσει από δύο εκατομμύρια Παλαιστινίους τα βασικά αγαθά. Ανέφερε ότι δεν υφίσταται έλλειψη βομβών, αλλά επιβάλλεται μια σοβαρή έλλειψη σε όλα τα άλλα αναγκαία αγαθά. Ο κ. Μανσούρ ζήτησε άμεση δράση και επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη να μην παραδοθούν οι πολίτες σε αυτή τη συσσωρευμένη ανθρωπιστική κρίση.

Ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, τόνισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, εξασφαλίζοντας παράλληλα την απελευθέρωση όλων των ομήρων. Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και τόνισε τη σημασία της προστασίας του ιδιαίτερουStatus Quo της Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας χαρακτήρισε τη συνεδρίαση αυτή ως «κορυφαίο γεγονός της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας» και τόνισε τη σημασία της επίτευξης μόνιμης ειρηνικής λύσης. Η Γαλλία προσφέρει ήδη ανθρωπιστική βοήθεια και δεσμεύεται να υποστηρίξει τη διαδικασία αναδιοργάνωσης του Λιβάνου.

Η έκκληση για νέα αμερικανική προσέγγιση ήταν επίσης έντονη, με τις ΗΠΑ να τονίζουν την ανάγκη για διαρκή ειρηνική λύση στην περιοχή. Η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος, Ντόροθι Σέι, καταδίκασε τη Χαμάς για την παρεμπόδιση ανθρωπιστικής βοήθειας και υπερασπίστηκε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την επιστροφή όλων των ομήρων.

Η κ. Σέι επεσήμανε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί μη στρατιωτικές υποδομές για στρατιωτικούς σκοπούς, και προειδοποίησε για την απειλή που προέρχεται από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δράσει πριν να είναι αργά.

Η διεθνής κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τις στρατηγικές της απέναντι στο ανθρωπιστικό και πολιτικό αδιέξοδο στη Μέση Ανατολή, με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης και την προώθηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους της περιοχής.