Δικαστική Απόφαση Μαρίν Λεπέν: Πολιτικές Αναταράξεις και Μελλοντικά Σενάρια
Η Γαλλία βιώνει σημαντικές πολιτικές αναταραχές μετά την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων. Η απόφαση αυτή καθιστά αβέβαιο το μέλλον της ηγέτιδας της ακροδεξιάς στη χώρα, καθώς μπορεί να της «κλείσει τον δρόμο» για τις προεδρικές εκλογές του 2027. Εκτός από την αφαίρεση των πολιτικών της δικαιωμάτων, η Λεπέν αντιμετωπίζει και ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο χρόνια καταναγκαστικά σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Η δικαστική απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από άλλα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης καθώς και από το Κρεμλίνο.
Η μέλλουσα ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης διαθέτει περιορισμένες ελπίδες να επαναφέρει τα πράγματα στη φυσιολογική τους ροή. Ιδιαιτέρως ενοχλητικό για το κόμμα της είναι το γεγονός της απαγόρευσης της συμμετοχής της στις εκλογές, όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews, Θωμαΐς Παπαϊωάννου. Αυτός ο περιορισμός αναμένεται να τερματίσει την πολιτική της καριέρα ως υποψήφια πρόεδρος.
Η άμεση αντίδραση των στελεχών του κόμματος της Λεπέν ήταν να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την επιλογή του αντικαταστάτη της. Εξετάζεται η περίπτωση του Μπαρντελά ως υποψηφίου και η ίδια η Λεπέν δήλωσε ότι αυτός είναι ικανός να αναλάβει την προεδρία του κόμματος.
Η ηγέτιδα της ακροδεξιάς σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, την οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ σε συνέντευξή της σε ιδιωτικό κανάλι. Η άσκηση έφεσης θα αναστείλει όλες τις ποινές, εκτός από τη στέρηση του εκλέγεσθαι. Έτσι, θα παραμείνουν «παγωμένα» τα μέτρα φυλάκισης και το πρόστιμο των 100.000 ευρώ.
Η στέρηση της δυνατότητας εκλογής παραμένει σε ισχύ λόγω της επιβολής της απόφασης του δικαστή, ο οποίος την στήριξε με βάση τον ισχύοντα νόμο, έναν νόμο που είχε ψηφίσει και η ίδια η Λεπέν, προτείνοντας τότε μάλιστα ότι σε περιπτώσεις υπεξαίρεσης η στέρηση θα έπρεπε να είναι δια βίου.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews, η μόνη επιλογή που έχει η Μαρίν Λεπέν αυτή τη στιγμή είναι να ζητήσει από το Εφετείο να απαλλάξει την ίδια από την άμεση ισχύ της απόφασης του πρωτοδικείου. Ωστόσο, οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι περιορισμένες, καθώς οι δικαστές εξήγησαν αναλυτικά την απόφασή τους, αναφερόμενοι στον νόμο.
Οι Πολιτικές Αντιδράσεις
Η καταδικαστική απόφαση της Λεπέν έχει επιφέρει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων στη Γαλλία. Η απόφαση έχει χαρακτηριστεί ως πολιτικός «σεισμός» από τον τύπο και προκαλεί έντονες αντιδράσεις ακόμη και εντός του δικαστικού σώματος. Η Λεπέν και το κόμμα της αποκαλούν την απόφαση «εκτέλεση της δημοκρατίας». Ο εκνευρισμός της Λεπέν από το δικαστήριο εγείρει ερωτήματα ως προς την ικανότητά της να ηγηθεί, ενώ αποχωρώντας δήλωσε στους δημοσιογράφους, «Είστε ευγενικοί, να συμπεριφέρεστε και σωστά. Αφήστε με να προχωρήσω, παρακαλώ».
Η κατηγορία σε βάρος της Λεπέν και άλλων μελών του κόμματος περιλαμβάνει την υπεξαίρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα προορίζονταν για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, αλλά κατηγορείται ότι χρησιμοποιήθηκαν κατά παράβαση στους σκοπούς του κόμματος. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο πατέρας της, Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος έχει αποβιώσει από τον Ιανουάριο.
Η Λεπέν δήλωσε αθώα, και πριν από ένα χρόνο είχε επιστρέψει 330.000 ευρώ στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας ότι αυτό δεν συνιστά παραδοχή ενοχής. Μάλιστα, τονίζει ότι δεν περίμενε μια τόσο σκληρή απόφαση, λέγοντας, «Οι δικαστές μπορούν να αποφασίσουν για τη ζωή ή το θάνατο του κινήματός μας. Όμως δεν νομίζω ότι θα το φτάσουν τόσο μακριά».
Διεθνείς Αντιδράσεις
Μετά την καταδίκη της από το δικαστήριο του Παρισιού, η Μαρίν Λεπέν έλαβε δημόσια υποστήριξη από πολιτικά κόμματα και πρόσωπα του ακροδεξιού χώρου, τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πέτσκοφ, δήλωσε ότι «όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιλέγουν την οδό της παραβίασης των κανόνων της Δημοκρατίας».
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε την αλληλεγγύη του προς τη Λεπέν, ενώ ο ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, χαρακτήρισε την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης ως «κήρυξη πολέμου από την πλευρά των Βρυξελλών». Παράλληλα, ο Ολλανδός πολιτικός Γκερτ Βιλντερς εξέφρασε την έκπληξή του για την «πρωτοφανώς σκληρή απόφαση» του γαλλικού δικαστηρίου.
Εντός της Γαλλίας, η στήριξη προς τη Λεπέν προήλθε κυρίως από πολιτικά στελέχη της άκρας δεξιάς. Ο πρόεδρος του κόμματος της, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωσε ότι η καταδίκη της Λεπέν δεν ήταν άδικη αλλά συνιστούσε εκτέλεση της γαλλικής Δημοκρατίας. Αντίθετα, ο βουλευτής των Ρεμπουπλικανών, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί, επισήμανε ότι κανένας πολιτικός δεν μπορεί να τοποθετείται πάνω από τη δικαιοσύνη.
Στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι οι πολιτικοί κρίνονται στις κάλπες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησης των νόμων και της δίκαιης δικαιοσύνης για όλους. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία δημιουργούν αβεβαιότητα και προμηνύουν πιθανές ανακατατάξεις στο πολιτικό τοπίο ενόψει των επόμενων εκλογών.
Ανταπόκριση – Παρίσι: Θωμαΐς Παπαϊωάννου – Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή