argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καβάλα: Μαθητές και Εκπαιδευτικοί Συμπράττουν για τη Συμπερίληψη μέσω του Μπότσε

Κοινοποίηση

Καβάλα: Ο Σχολικός Περίπατος που ένωσε δύο σχολεία με σκοπό την διάδοση της συμπερίληψης

Ο πλούσιος περιβάλλων χώρος του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων στην τοπική κοινότητα Κρηνίδων του δήμου Καβάλας, γεμάτος ιστορία και πολιτισμό, αποτέλεσε τον ιδανικό τόπο συνάντησης για μια σημαντική δράση. Ο κύριος στόχος ήταν να κατανοήσουν οι εκπαιδευτικοί, μαθητές/τριες, γονείς και μέλη του ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ότι ο σεβασμός προς την αναπηρία και την διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου είναι θεμελιώδης για μια καλύτερη κοινωνία.

Στα πλαίσια του κοινού σχολικού περιπάτου του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καβάλας (Ε.Ε.Ε.ΕΚ) και του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, που εντάσσεται στο διασχολικό πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης ΙΙ, πραγματοποιήθηκε μια μοναδική δράση που είχε ως σκοπό να ενισχύσει την εξοικείωση των μαθητών/τριών με το άθλημα Μπότσε (Bocce).

Η συγκεκριμένη δράση ήταν μια ευκαιρία για όλους τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν ότι η αναπηρία και η διαφορετικότητα δεν πρέπει να θεωρούνται εμπόδιο, αλλά μάλλον πρόκληση για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας που βασίζεται στην αλληλοκατανόηση και την ισότητα. Μέσα από το Μπότσε, οι συμμετέχοντες κατάφεραν να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που προκύπτουν από τη διαφορετικότητα, αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας και της ομαδικότητας.

Δύο Σχολεία, Ένας Κοινός Σκοπός

Ο σχολικός περίπατος και οι κοινές δράσεις των δυο εκπαιδευτικών μονάδων, που υλοποιούνται τα τελευταία δύο χρόνια, προσφέρουν μια σπάνια ευκαιρία συνεκπαίδευσης. Στη διάρκεια αυτών των σχολικών χρόνων (2023-2024 και 2024-2025), οι ενέργειες που έγιναν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, αν σκεφτεί κανείς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στα δύο σχολεία.

Η Ελένη Κατσαβού, φιλόλογος και υπεύθυνη στο τμήμα ένταξης του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, με συγκίνηση δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η σημερινή εκδήλωση αποδεικνύει πως όταν συνεργαζόμαστε με αγάπη και σεβασμό, δημιουργούμε έναν κόσμο χωρίς διαχωρισμούς. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πολλές δράσεις και να ενημερωθούν για τη σημασία της διαφορετικότητας, καλλιεργώντας παράλληλα τη συναισθηματική νοημοσύνη και την κοινωνική ενσυναίσθηση.»

Εκπαίδευση στην Πράξη

Η Κατερίνα Λυτριάνη, διευθύντρια και φιλόλογος στο Ε.Ε.Ε.ΕΚ, επίκεντρο της συντονιστικής ομάδας, υπογράμμισε την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινωνίας σχετικά με τα ζητήματα αναπηρίας και διαφορετικότητας. Η ίδια τόνισε: «Οι μαθητές μας αναπτύσσουν δεξιότητες και νιώθουν ίσοι με τους υπόλοιπους. Το πρόγραμμα έχει βοηθήσει τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να μην φοβούνται την επικοινωνία με τους άλλους. Δημιουργήσαμε επίσης μια ψηφιακή κοινότητα με τίτλο “Μαθαίνω με τους άλλους”, για να μοιράζονται δεξιότητες και εμπειρίες.»

Στη διάρκεια του σχολικού περιπατου, οι μαθητές δεν περιορίστηκαν μόνο στο Μπότσε αλλά συμμετείχαν σε πολλές άλλες δραστηριότητες, χορούς και τραγούδια. Η συμμετοχή αυτή προήγαγε την αίσθηση της ένταξης και της συλλογικότητας. Όπως σημείωσε η κα Κατσαβού: «Θέλει χρόνο να εμπεδωθεί η συμπερίληψη, αλλά οι κοινές δράσεις αποτελούν το θεμέλιο για τη δημιουργία μιας ένταξης στη σχολική ζωή.»

Αναγνωρίζοντας τη Διαφορετικότητα

Η συμμετοχή του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη και του συμβούλου εκπαίδευσης Μανόλη Κουσλόγλου στη δράση επισήμανε τη σημασία της συνεκπαίδευσης για την καλλιέργεια ενός σεβαστικού και συμπεριληπτικού περιβάλλοντος. Ο κ. Κουσλόγλου δήλωσε: «Η συνεκπαίδευση είναι η βασική οδός για να χτίσουμε μια κοινωνία που σέβεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα.»

Με τη λήξη του ανοιξιάτικου σχολικού περιπάτου, το κοινό πρόγραμμα συνεκπαίδευσης μεταξύ 6ου Γυμνασίου και Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Καβάλας ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ήταν μια καθοριστική στιγμή για όσους συμμετείχαν, ενισχύοντας την αξία της αλληλεγγύης και του σεβασμού απέναντι σε όλους, σε μια κοινωνία όπου όλοι επιθυμούν να ζουν ισότιμα.