argolida365.gr
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

ΠΟΕΔΗΝ: Κρίσιμη κατάσταση σε νησιωτικές δομές Υγείας ενόψει Πάσχα – Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό σε 15 περιοχές

Κοινοποίηση

Δραματική Κατάσταση Στα Δημόσια Νοσοκομεία των Νησιών

Η πρόσφατη έκθεση της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές Υγείας στα νησιά της χώρας. Πολλές από αυτές λειτουργούν χωρίς γιατρούς ή με ελλιπή στελέχωση, με οδυνηρές συνέπειες για την υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, καθώς αναμένονται αυξημένες ανάγκες στην Υγεία κατά τη διάρκεια του Πάσχα και των καλοκαιρινών μηνών. Οι ελλείψεις προσωπικού, σε συνδυασμό με την απροθυμία των γιατρών να δεχτούν θέσεις εργασίας, οδηγούν σε ένα κρίσιμο σημείο. Η ανάγκη για επείγουσες διακομιδές έχει μετατρέπει τις υγειονομικές μονάδες των νησιών σε κέντρα διακομιδών, με μεγάλο κόστος για το κράτος, καθώς κάθε διακομιδή ενδέχεται να στοιχίζει από 3.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με το πτητικό μέσο που χρησιμοποιείται.

Η κατάσταση είναι απογοητευτική στα περισσότερα νησιά. Η Τήνος έχει μόνο έναν παιδίατρο και έναν οδοντίατρο, ενώ οι προκηρύξεις για νέες θέσεις δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Στη Μήλο, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού καθιστά δύσκολη τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας. Στην Αμοργό, δεν υπηρετεί κανείς γιατρός, παρά τις προκηρύξεις και τα κίνητρα του υπουργείου Υγείας, γεγονός που καθιστά την κατάσταση κρίσιμη.

Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις και στα υπόλοιπα νησιά. Στην Ίο, αν και υπάρχουν γιατροί, οι ελλείψεις σε νοσηλευτές δημιουργούν προβλήματα στην κάλυψη των βαρδιών. Στη Σαντορίνη, η υποστελέχωση των ιατρικών υπηρεσιών είναι αξιοσημείωτη, με μόνο έναν γενικό γιατρό και έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος είναι διαθέσιμος μόνο μία φορά κάθε 10 ημέρες. Στην Κω, παρά την προκήρυξη θέσεων για παθολόγους, δεν υπήρξε ενδιαφέρον, ενώ στη Νάξο και την Άνδρο οι ανάγκες είναι επίσης επιτακτικές, με έλλειψη σε πολλούς βασικούς ειδικούς γιατρούς.

Ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Σύρο, όπου το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν έχει κανέναν γιατρό σε μόνιμη βάση, παρά τις 5 οργανικές θέσεις. Στην Κεφαλονιά, οι ελλείψεις σε παθολόγους και αναισθησιολόγους καθιστούν τη λειτουργία του νοσοκομείου σχεδόν αδύνατη.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος επαναφέρει το ζήτημα της συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς, προτείνοντας ότι θα πρέπει να υποχρεωθούν να συμμετέχουν ενεργά στο ΕΣΥ, προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Οι προτάσεις του αναδεικνύουν την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις στην Υγειονομική περίθαλψη, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών στα νησιά.